Volledig scherm
De slaapproblemen hebben ook effect op de partner. © anp

Bijna 1 op de 4 Nederlanders heeft probleem met slapen

Arbeidsongeschikten hebben bovengemiddeld vaak een slechte nachtrust. Die slaapproblemen werken ook overdag ellendig lang door. Dat blijkt uit de gezondheidsenquête van het CBS.

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder, omgerekend zo’n 2,9 miljoen mensen, had vorig jaar last van slaapproblemen. De arbeidsongeschikten onder hen hadden daar zelfs twee keer zoveel last van. Het gros van deze groep slechte slapers heeft daar de volgende dag ook last van. De slechte nachtrust belemmert hen in het dagelijks functioneren: ze zijn vergeetachtig, kunnen zich minder goed concentreren of hebben een slecht humeur.

Met dit onderzoek, dat onder 7400 Nederlanders van 25 jaar en ouder werd gehouden, kan niet worden vastgesteld of de arbeidsongeschikten eerst slaapproblemen hadden en hierdoor hun werk moesten stilleggen óf andersom. Volgens slaapprofessor Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut is het eerste scenario het meest aannemelijk. 

,,Uit internationaal onderzoek weten we dat de kans op gezondheidsproblemen toeneemt bij chronische slapeloosheid. Door slecht slapen word je moe, humeurig, vergeetachtig en gaat het uitvoeren van dagelijkse activiteiten steeds moeizamer, waardoor je uiteindelijk kunt uitvallen op je werk. Vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Dit probleem wordt schandalig onderschat.” 

Regelmaat

Arbeidsongeschiktheid is dus niet de oorzaak van het slechte slapen, maar kan de slaapproblemen wel verergeren, zegt de slaapprofessor. ,,Stress en minder regelmaat in de dag kunnen ook weer bijdragen aan een slechte nachtrust.”

Uit analyse van het CBS bleek ook dat de geestelijke gezondheid, het hebben van vier of meer langdurige aandoeningen en pijnklachten een hogere kans geven op slaapproblemen. Van Someren haakt daarop in: ,,Ook andersom is er een negatief effect: wanneer je slecht slaapt, ervaar je pijn erger.” Hij pleit voor meer onderzoek naar de oorzaak van slapeloosheid.

Volledig scherm
© ADR
 1. ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’
  vader schrijft tramschutter

  ‘Jij nam me mijn lieve Roos af... Je bent een lafaard’

  René Verschuur verloor door de aanslag op een tram in Utrecht zijn dochter Roos (19). Het verdriet gaat nooit meer weg en hij vindt het ondraaglijk dat verdachte Gökmen Tanis maandag wil wegblijven bij zijn proces. Verschuur schreef hem daarom een brief die wij vandaag publiceren. Verschuur voelt zich tot op de dag vandaag schuldig. ,,Nooit nam ze de tram. Ik begon erover”, vertelt hij openhartig in een interview.
 2. Afgeperste fruithandel bedreigd door drugscriminelen: ‘Eén van jullie medewerkers wordt geliquideerd’
  PREMIUM

  Afgeperste fruithan­del bedreigd door drugscrimi­ne­len: ‘Eén van jullie medewer­kers wordt geliqui­deerd’

  Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van een groente en fruithandel in de Gelderse plaats Hedel afgeperst en bedreigd met de aankondiging dat ‘een willekeurige medewerker’ zou worden liquideerd als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de criminele feiten blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter vandaag.