Bijna kwart minder uitspraken in misdrijfzaken gedurende coronajaar
In coronajaar 2020 handelde de rechter bijna 66.000 misdrijfzaken af, 23 procent minder dan een jaar eerder. Door de COVID-19-maatregelen waren rechtbanken gedeeltelijk en tijdelijk dicht. Ook werden er minder mensen gedagvaard en leverde de politie minder zaken aan.
De daling in het aantal uitspraken was - buiten de coronaperikelen - een bewuste keuze van het OM en de rechtspraak, blijkt uit het rapport ‘Criminaliteit en rechtshandhaving' van politie, justitie, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De voorraad strafzaken voor een behandeling op zitting liep de afgelopen decennia snel op. Dus is het sinds de invoering van de wet OM-afdoening (2008) voor het Openbaar Ministerie mogelijk om strafbeschikkingen op te leggen. Een succesvol uitgevoerde strafbeschikking komt niet meer bij de rechter.
Negen op de tien keer schuldig
Bij ongeveer negen op de tien van de bijna 66.000 strafzaken sprak de rechter vorig jaar een schuldigverklaring uit. Dat cijfer is al jaren ongeveer gelijk. Bij een op de tien volgde vrijspraak. In 2020 was de gevangenisstraf de meest opgelegde hoofdstraf, gevolgd door de taakstraf en de geldboete.
Van alle berechte personen was afgelopen jaar 89 procent man, 10 procent vrouw en minder dan 1 procent rechtspersoon (een bedrijf of instelling). In 2020 was 6 procent van alle berechte personen minderjarig.
De meeste misdrijfzaken die de rechter afgelopen jaar afhandelde, waren vermogensmisdrijven (24.000), gewelds- en seksuele misdrijven (13.000) en verkeersmisdrijven (12.000) zoals rijden onder invloed.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMUtrechtse Pride
Wanneer Vincent als dragqueen de deur uitloopt, staat de hele buurt te applaudisseren
Utrecht -
PREMIUM
Grenspensionado Adri (73) boos op Rabobank die lening weigert: 'Als jarenlang trouwe klant nu afgewimpeld’
Grenspensionado’s voelen zich ‘gediscrimineerd’ door de Rabobank. Die verstrekt geen leningen op basis van Belgisch pensioen. Tot woede van hun belangenorganisatie die naar de Europese Commissie stapt. En tot verdriet van Adri Gelten die nu geen aangepast autootje voor zijn Nancy kan kopen.Putte -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Quiz
Begin meteorologische zomer: wat weet jij van het seizoen?
De meteorologische zomer is begonnen. Wat weet jij van het zomerseizoen? -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
PREMIUM
Klant stak medewerker en overleed door klap op zijn hoofd: ‘Mogelijk is dit niet strafbaar’
Amersfoort -
-
-
PREMIUMColumn
Ondanks zalvende woorden van Mark Rutte stevenen we opnieuw af op mensonterende situaties
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.