Volledig scherm
Staatssecretaris Bleker. © ANP

Bleker helpt pachter die boerderij moet verlaten niet

Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw doet niets voor pachter Gijs Evers uit Baarn, die zijn boerderij op landgoed Groeneveld in Baarn moet verlaten.

Staatsbosbeheer (SBB) heeft de pachter, wiens familie al bijna een eeuw de boerderij beheerde, per 1 januari 2012 de pacht opgezegd wegens een langslepend conflict over de IJslandse paarden die Evers houdt.

Bleker vindt dat Staatsbosbeheer zorgvuldig heeft gehandeld, zo blijkt uit antwoorden die hij geeft op Kamervragen van de SP. Volgens de bewindsman heeft de organisatie zich sinds 2004 ingespannen om samen met Evers van de melkveehouderij weer een levensvatbaar bedrijf te maken, maar de pachter wilde niks anders dan paarden houden of 'om niet veel melkrechten krijgen.' Terwijl de pachter wist dat een paardenpension niet was toegestaan in het natuurgebied, is hij daar toch mee begonnen en heeft hij zelfs nog uitgebreid.

'Naar mijn mening moest Staatsbosbeheer als uiterste maatregel wel ontbinding van de pachtovereenkomst vragen. En de pachtrechter in Utrecht stond dat ook toe', schrijft Bleker.

Staatsbosbeheer vindt dat een paardenhouderij het stille karakter van het landgoed te veel aantast. Ze veroorzaakt meer verkeer. Evers heeft bovendien een stuk grond verhard en illegaal een uitrijbak aangelegd. Omdat de pachtboer in beroep is gegaan tegen de uitspraak van de pachtrechter, staat Staatsbosbeheer toe dat hij met zijn gezin op de boerderij blijft wonen totdat daarover een uitspraak is gedaan. De paarden moeten per 1 januari wel weg zijn, want de gemeente Baarn legt de pachter een dwangsom op als hij daaraan niet voldoet.

  1. Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

    Wegverkeer veroor­zaakt 17 procent CO2-uit­stoot

    Het wegverkeer heeft vorig jaar 17 procent van de emissie van kooldioxide (CO2) in Nederland veroorzaakt. Kooldioxide is een broeikasgas dat ontstaat bij de verbranding van de koolstof in brandstoffen. De totale CO2-uitstoot van het wegverkeer lag vorig jaar 2 procent hoger dan in 2017. Vergeleken met bijvoorbeeld 1990 is de uitstoot met ruim 28 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het wegverkeer in 2018.