Boeren staan met hun tractoren op het Malieveld. Belangenbehartiger LTO Noord riep op tot het boerenprotest en eist een opschorting van de beleidsregels rond stikstof.
Volledig scherm
Boeren staan met hun tractoren op het Malieveld. Belangenbehartiger LTO Noord riep op tot het boerenprotest en eist een opschorting van de beleidsregels rond stikstof. © ANP

Boeren gaan nu wél protesteren: 19 februari ‘alle remmen los’ in Den Haag

UpdateDen Haag kan zich opmaken voor een nieuwe protestactie van boeren. Farmers Defence Force (FDF) bevestigt dat woensdag 19 februari een grote groep boeren naar Zuid-Holland zal trekken. In een afbeelding die onder boeren rondgaat, staat dat daar ‘alle remmen los’ gaan.

Aanvankelijk blies de boerenprotestgroep een trekkeractie van 5 februari nog af omdat ‘het beleid waarover we proberen een deal te maken, is gebaseerd op onjuiste informatie’. In afwachting van het doorrekenen van nieuwe RIVM-informatie over de stikstofmodellen, stelde FDF-voorzitter Mark van den Oever te willen wachten met actievoeren tot na 20 februari.

FDF is tegen de plannen waarmee het kabinet de stikstofuitstoot door de landbouw wil verminderen. Minister Carola Schouten (Landbouw) maakte vorige week onder meer bekend dat 172 miljoen euro beschikbaar is voor innovatie en verduurzaming van stallen. Ruim het dubbele, 350 miljoen euro, wordt uitgetrokken om boerenbedrijven in de buurt van beschermd natuurgebied uit te kopen.

Beter besteden

,,Zonde van het geld”, vindt voorzitter Mark van den Oever. ,,Dat kan beter worden besteed, om te beginnen aan het uitkopen van nertsenfokkers die moeten stoppen. Of aan ouderenzorg.”

Het verbod op nertsenfokkerij waar hij op doelt, gaat in 2024 in. Het parlement keurde de wet die een einde maakt aan de bontproductie in 2013 goed. Fokkers kunnen maximaal 120.000 euro subsidie krijgen als ze hun stallen slopen of ombouwen voor andere dieren.

Van den Oever vindt dat Nederland überhaupt geen stikstofprobleem heeft. Het kabinet, wetenschappers en natuurorganisaties zien dat anders. Zo signaleerde het Wereld Natuur Fonds (WNF) vorige week nog dat het zeer slecht gaat met de biodiversiteit op boerenland en hei. De organisatie wees intensivering van de landbouw en te veel stikstof aan als boosdoeners.

Een deel van de stikstofuitstoot komt van de industrie en het verkeer. Veehouderijen stoten ammoniak uit, een verbinding van stikstof en waterstof die in mest zit. Van den Oever stelt dat ammoniak maar tot enkele honderden meters van een boerderij neerkomt. Daarom zou boeren uitkopen geen zin hebben.

Ammoniak

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft een ander beeld. Dicht bij de bron slaat de meeste ammoniak neer, maar volgens het instituut legt zo’n 95 procent verdund door de lucht een grotere afstand af. ,,Een deel van de ammoniak kan tot enkele honderden kilometers ver komen”, aldus het instituut.

Dat hoge stikstofconcentraties slecht zijn voor bepaalde planten, staat buiten kijf. ,,Planten die goed gedijen op stikstofrijke gronden, zoals gras en brandnetels, krijgen de overhand”, legt de Wageningen Universiteit uit op haar website.

Het bericht dat online rondgaat over de actie.
Volledig scherm
Het bericht dat online rondgaat over de actie. © -

De aangekondigde actie komt voor de boeren op een gewaagd moment. Vorige week liet minister-president Mark Rutte weten dat hij geen intimiderende uitlatingen meer van boze boeren duldt aan het adres van andere partijen waarmee hij aan tafel zit. ,,Het is een keer klaar”, zei de premier tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ,,De tolerantie voor dit soort dingen is nu wel richting nul gedaald, ik hoop dat het niet nog een keer gebeurt.”