Boosheid en teleurstelling, maar ook begrip voor coronamaatregelen
De horeca is boos, evenementenbureaus teleurgesteld, maar in het hoger onderwijs zijn ze begripvol. De nieuwe coronamaatregelen die morgenavond om 18.00 uur ingaan roepen gemengde reacties op.
De horeca is een van de sectoren die - net als in eerdere lockdowns - hard wordt getroffen. Vanaf 20.00 uur moeten cafés en restaurants de deuren sluiten. Koninklijke Horeca Nederland laat weten dat er veel woede en verdriet is bij ondernemers. De aankondigingen van vrijdagavond noemt KHN niet onderbouwde maatregelen die de branche keihard raken.
Eerder op de dag lekte uit dat de horeca om 19.00 uur moest sluiten. Dat het nu een uur later is, helpt volgens KHN om het sentiment iets milder te maken. Ook hopen ze met het kabinet in gesprek te gaan om de harde sluitingstijd nog iets te verruimen. ,,Wij lobbyen nog voor een inloop van gasten tot bijvoorbeeld 20.00 uur, om dan daarna niemand meer binnen te laten en dat wie dan weg wil, ook weg kan. Dan zijn er niet meer de vervoersbewegingen tegelijkertijd en is er geen sprake van kroeghoppen. Zo’n verspreide uitstroom van gasten betekent dus geen piek, wat veel beter is voor de handhaving en bovendien minder besmettingen zou moeten betekenen”, zegt directeur Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland.
Teleurgesteld
Ook evenementenbouwers zijn teleurgesteld. Zij mogen na 18.00 uur ‘s avonds geen bijeenkomsten meer organiseren. Overdag mogen er 1250 mensen bij elkaar komen, maar alleen met een vaste zitplaats en gasten moeten ‘een groen vinkje’ in de corona-app laten zien. Directeur van Rotterdam Ahoy, Jolanda Jansen, die spreekt namens de Alliantie van Evenementenbouwers, is verbaasd, teleurgesteld en boos. ,,Wat voor ons duidelijk is, is dat dit beleid niet gestoeld is op feiten en inhoud. Al uit de fieldlab-evenementen kwam naar voren dat evenementen veiliger zijn dan thuis bezoek ontvangen. Ik denk dat het een ontzettend naïeve illusie is om voor te stellen met maximaal vier mensen thuis te komen. De problemen zitten niet bij deze sector. Dit zijn symbolische maatregelen.”
Vakbond CNV laat weten dat er nu geen andere keus is door het recordaantal besmettingen. ,,We vragen het kabinet wel om ruimschoots over de brug te komen met steunpakketten voor de horeca, cultuur- en evenementensector. Anders vallen daar onnodige ontslagen”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin in een verklaring.
Supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten dat supermarkten hun klanten zoveel mogelijk op de nieuwe coronamaatregelen gaan wijzen. Vanaf zaterdag moeten essentiële winkels als supermarkten om 20.00 uur sluiten. Zoals de supers volgens het CBL de gehele coronaperiode hebben gedaan, zullen ze ook nu weer de richtlijnen van de overheid en het RIVM opvolgen.
Begrip
Het hoger onderwijs reageert begripvol op de nieuwe coronabeperkingen die zaterdag ingaan. Het maximale aantal personen per ruimte gaat terug naar 75. Volgens voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen nemen hogescholen hun verantwoordelijkheid, maar is het belangrijk fysiek bij elkaar te blijven komen. ,,Niet in de laatste plaats vanwege de mentale gezondheid van onze studenten die ernstig onder druk staat.”
Tijdens examens of tentamens mogen er wel meer studenten en docenten in een zaal aanwezig zijn. De maatregel geldt vanaf aanstaande zaterdag en duurt minstens drie weken.
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad dringen er bij het kabinet op aan om de aangescherpte coronamaatregelen niet langer dan drie weken te laten duren. Daarna moet het werken met coronatoegangsbewijzen voor langere tijd goed geregeld zijn. “We moeten niet weer in een langdurige lockdown belanden”, aldus Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.
Bruls is net als anderen ‘teleurgesteld’ dat er nu toch weer lockdown-achtige maatregelen nodig zijn, ondanks de hoge vaccinatiegraad in het land. ,,Maar dit is een kritisch moment in de crisis met het hoogste aantal besmettingen ooit en heel veel zorgen over de belasting van de zorg. We moeten dus niet in de teleurstelling blijven hangen, maar het beste antwoord geven dat we op dit moment hebben: voor langere tijd werken met coronatoegangsbewijzen”, aldus Bruls.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Experts somber over herstel vertrouwen coronabeleid: ‘Hoofdrolspelers laten steken vallen’
Het vertrouwen in de corona-aanpak van het kabinet is gekelderd. Hoe herstel je dat vertrouwen? Experts zien het somber in. ,,Elke keer voelen mensen zich overvallen.” -
met video
Opnieuw enorme drukte en lange wachttijden op Schiphol
Het is opnieuw erg druk op Schiphol. Volgens een woordvoerder zijn de rijen de hele dag langer doordat er minder beveiligingspersoneel is dan gepland. Schiphol noemt de ‘erg lange’ wachtrijen vervelend en vraagt begrip en geduld aan de reizigers. -
Eendaags festival Bløf in leeg Ahoy live vanuit huis te volgen
Het eendaagse festival Hier, een alternatief voor Concert at Sea, kan morgen niet doorgaan voor bezoekers. Bløf, de drijvende kracht achter het evenement, heeft daarom besloten een livestreamconcert vanuit Rotterdam Ahoy te geven. Om 19.00 uur kan heel Nederland gratis meekijken, zo maakt de band vandaag bekend. -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.
-
met video
Automobilist (21) vlucht met 200 km/u van politie en vliegt uit de bocht van A50-afrit: auto brandt uit
Een 21-jarige automobilist die met snelheden boven de 200 kilometer per uur aan de politie probeerde te ontkomen, is tijdens zijn vlucht gecrasht. De achtervolging begon op de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem. De auto vatte na het incident vlam en brandde uit, waarna agenten de inzittenden uit de auto moesten redden. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan. -
Politie ziet steeds meer zelfgemaakte 3D-wapens
De politie ziet in binnen- en buitenland steeds vaker 3D-geprinte vuurwapens. Eigen onderzoek toont aan dat er sinds vorig jaar fors meer inbeslagnames waren van deze geprinte vuurwapens of onderdelen ervan. Vorig jaar zijn in veertien onderzoeken in Nederland 3D-geprinte vuurwapens en geprinte onderdelen in beslag genomen.