Volledig scherm
© Koen Laureij

Brand in studentenflat Utrecht door vuurkorf

Bij een brand in een studentencomplex aan de Ina Boudier-Bakkerlaan in Utrecht zijn vijf mensen gewond geraakt. De bewoners hebben rook ingeademd en zijn in een ziekenhuis behandeld. Het complex is ontruimd, maar inmiddels weer vrijgegeven. De brand is vermoedelijk ontstaan door een niet volledig gedoofde vuurkorf.

De korf stond op de eerste etage op de overloop tussen twee flats.  De halfopen,  overdekte verbinding - elke etage heeft er een -  wordt door bewoners van een van beide flats gebruikt als hun balkon, iets wat het midden houdt tussen een hangplek en woonkamer. 

Enkele studenten bevestigen dat daar zaterdagavond een vuurtje is gestookt. Sommigen bewoners hadden zelfs geklaagd dat ze last hadden van de rook.

Bij de brand, die rond vier uur 's ochtends uitbrak, werd een aantal 'balkons' tussen de flats flink beschadigd. Vijf bewoners werden in een ziekenhuis behandeld, omdat ze rook hadden ingeademd. De 25 bewoners zijn in een politiebureau opgevangen.

De brandweer was nog even bang voor de aanwezigheid van asbest, maar de eigenaar (Stichting Huisvesting Studenten) liet weten dat de desbetreffende woningen al waren gesaneerd. Tegen vijf uur was de brand geblust en een half uur later konden de 25 bewoners terug naar hun studentenkamers.

Het is te vroeg om te praten over schadebedrag, aansprakelijkheid en  gevolgen, zegt woordvoerder Annemiek van Vondel van SSH. ,,Onze eerste zorg is welzijn en veiligheid van de bewoners. Daarvoor hebben we voorzieningen getroffen zoals nooddeuren en -glas.'' Vandaag bespreekt SSH de rest. ,,Duidelijk is wel dat op de tussenbalkons open vuur verboden is.''

Tweede brand

Kort na het uitbreken van de brand aan de IBB-laan was er ook brand op het dak van een flat aan de Saigondreef in Utrecht. Door een blikseminslag vloog een ventilatiesysteem in de brand. Uit voorzorg zijn drie woningen ontruimd. De tien bewoners zijn inmiddels weer terug in hun huizen.