Broer ernstig zieke coffeeshopbaas Van Laarhoven: ‘Het gaat niet goed met hem’

VideoDe naar Nederland gebrachte coffeeshopbaas Johan van Laarhoven (59) heeft volgens zijn advocaat zestien verschillende aandoeningen die niet in een gevangenis kunnen worden behandeld. Via een kort geding wilden zijn advocaten vandaag afdwingen dat de Tilburger accurate medische zorg krijgt, maar zonder succes. Volgens de Staat is de medische zorg voor van Laarhoven in zijn cel voor nu voldoende. Zijn broer maakt zich ernstig zorgen. 

Advocaat Gerard Spong en zijn kantoorgenoot Sidney Smeets hebben vanochtend bij de penitentiaire inrichting (PI) in Vught gesproken met Van Laarhoven. Advocaat Spong zei na afloop dat het bezoek met Van Laarhoven emotioneel was. ,,De tranen welden af en toe op. Hij is blij dat hij terug is, maar ook verdrietig dat zijn vrouw Tukta in Thailand moest blijven.” De Thaise vrouw van Van Laarhoven zit nog steeds vast in Thailand. Zij is veroordeeld tot elf jaar cel.

Iets voor 10.00 uur arriveerde ook broer Frans van Laarhoven met zijn advocaat Carry Knoops-Hamburger bij de PI. ,,Mijn dag kan niet meer stuk, want ik ga mijn broer weer zien’’, aldus Frans vooraf. De laatste keer was in mei 2014, bij zijn bezoek aan Thailand. Volgens zijn broer gaat het niet goed met Van Laarhoven. ,,Hij is sterk vermagerd, loopt met een stok, en lijdt veel pijn. Hij is geestelijk sterk, maar die pijn, dat hij weer opgesloten zit en niet naar het ziekenhuis kan, dat lees je in zijn ogen.”

‘Zorg voldoende’

Volgens Spong heeft Van Laarhoven vannacht ‘voor het eerst in vijfenhalf jaar weer in een bed geslapen'. Zijn situatie is volgens hem kritiek. ,,Om 8.45 uur was de huisarts er al, die constateerde dat Van Laarhoven gespecialiseerde medische behandeling in een ziekenhuis nodig heeft”, aldus de advocaat. ,,Nu wordt besloten waar hij die behandeling krijgt, maar een kort geding blijft nodig”, zei Spong voorafgaand aan het kort geding dat vanmiddag voor de rechtbank in Den Haag diende.

Hierin stelde een arts in de gevangenis in Vught na eerste onderzoek vast dat de medische zorg in de gevangenis voor nu afdoende is. Dat zeiden de landsadvocaten vandaag namens de Staat. Ze verwezen ook naar een ‘fit-to-fly’-verklaring die Thailand aan Van Laarhoven gaf om te mogen vliegen. Wel is afgesproken dat Van Laarhoven binnen twee weken een cardioloog moet zien en eventuele andere medici die nodig zijn.

Archieffoto
Volledig scherm
Archieffoto © Johan van Laarhoven en zijn Thaise vrouw Tukta, in gelukkigere tijden.

Straf uitzitten

Volgens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) krijgt Van Laarhoven alle medische zorg die hij nodig heeft, ook als hij daarvoor vanuit de gevangenis naar een ziekenhuis moet worden gebracht. 

Dat Van Laarhoven bij aankomst op Schiphol zijn familie niet te spreken kreeg, is volgens Dekker zoals het hoorde. ,,Meneer van Laarhoven moet gewoon nog zijn straf uitzitten in Nederland. En dan is het normaal dat je naar een gevangenis gaat en dat je daar je familie ontmoet.”

Witwassen

De 59-jarige Van Laarhoven arriveerde gisteravond in Nederland, na ruim vijf jaar geleden in Thailand te zijn veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. Van Laarhoven zat in Bangkok gevangen en keerde naar Nederland terug na bemiddeling van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Quote

Meneer van Laarhoven moet gewoon nog zijn straf uitzitten in Nederland. En dan is het normaal dat je naar een gevangenis gaat en dat je daar je familie ontmoet.

Sander Dekker