CBS meldt opnieuw meer sterfgevallen dan verwacht, oversterfte in november op 10 procent
In de afgelopen maand zijn 10 procent meer mensen overleden dan op basis van cijfers uit eerdere jaren te verwachten zou zijn. Dat zijn in totaal 1400 sterfgevallen meer dan verwacht, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Deze zogeheten oversterfte lag in november wel weer lager dan in oktober. Toen lag het aantal sterfgevallen 16 procent hoger dan wanneer de werkelijkheid zich naar de statistische modellen had gedragen.
Ongeveer de helft van de oversterfte deed zich voor onder kwetsbare groepen, zoals verpleeghuisbewoners. Maar ook in de overige bevolking bliezen meer mensen hun laatste adem uit dan ‘normaal’.
Het verwachte aantal sterfgevallen berekent het CBS op basis van de daadwerkelijke sterfte die tussen 2015 en eind 2019 werd geregistreerd. Dat was dus voor de coronapandemie. In de verwachting is verder rekening gehouden met de voortschrijdende vergrijzing.
Coronagevallen
Eerder constateerde het CBS al dat een deel van de oversterfte komt door het coronavirus, maar dat dit niet volledig het hogere aantal overlijdens kan verklaren. Volgens de officiële cijfers zijn tot en met juli van dit jaar 45.470 mensen aan vastgestelde of vermoedelijke covid-19 overleden.
Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van de al langer waargenomen oversterfte zit eraan te komen, maar dat heeft forse vertraging opgelopen doordat maanden is gesteggeld over de vraag of privacywetgeving het wel toestaat om bijvoorbeeld gegevens over coronatesten en -vaccinaties van burgers te delen met onderzoekers. De landsadvocaat zag daar uiteindelijk echter geen onoverkomelijk probleem in.
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) meldde onlangs dat persoonsgegevens gedeeld mogen worden met het CBS, dat ze dan ook weer met andere onafhankelijke onderzoekers kan delen. Zolang de gegevens maar niet tot individuele personen herleid kunnen worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUMcolumn
Megawinst voor Shell, en wij gewone mensen maar elk dubbeltje omdraaien
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
CBS meldt nog steeds veel overlijdens: ook in oktober oversterfte
In de hele maand oktober overleden opnieuw meer mensen dan verwacht: er was weer sprake van oversterfte, zo meldt het CBS. Dat was afgelopen maanden vaker het geval. -
PREMIUM
FvD zet eigen kandidaat in Brabant buitenspel na bedreigen van politieke kopstukken
Wim Kreté ligt onder vuur als kandidaat-Statenlid voor Forum voor Democratie in Noord-Brabant. De Drunenaar bedreigde op sociale media Sigrid Kaag, Hugo de Jonge en andere politici: ‘Je leeft in reservetijd, nog even Sigridje!’ Zelfs zijn eigen partij wil hem niet meer in de Staten.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
Enorme drukte bij uitvaartondernemers: ‘Dit is geen sprint meer, dit is een marathon’
Uitvaartondernemers hebben het al maanden stukken drukker dan anders, zonder dat daar een duidelijke verklaring voor is. ,,Wij zitten in de vijfde versnelling, dit is geen sprint meer, dit is een marathon”, zegt Martijn van de Koolwijk van DELA, de grootste uitvaartverzorger in Nederland. -
onderhandeling mislukt
Operaties op de tocht door gedonder tussen ziekenhuizen en bonden: 'We zijn geen vrienden nu’
In de Nederlandse ziekenhuizen staan diverse operaties op de tocht als gevolg van de stukgelopen onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgever. Zorgmedewerkers staan in de startblokken om over circa twee weken ‘zware acties’ te voeren. Daaronder valt het uitstellen van niet-acute zorg, zegt vakbond NU’91. ,,Het zal als de werkgever niet toegeeft een lange strijd worden. We zitten echt in een impasse.”