Code geel in hele land wegens zware buien

Voor het hele land geldt vanmiddag en -avond code geel. Het KNMI waarschuwt voor pittige buien, met plaatselijke zware windstoten.

Eind van de middag bereiken die buien het westen van het land. Ze trekken begin van de avond naar het oosten. Bij de buien is er ook kans op onweer, hagel en zware windstoten. Aan zee staat een stormachtige wind. De bladeren die nog aan de bomen zitten krijgen het zwaar. Dinsdag zullen de bomen er een stuk kaler uitzien.

,,De atmosfeer is volop in beweging”, stelt weerman Raymond Klaasen van Weerplaza. ,,Een paar kilometer boven onze hoofden waait het stevig uit westelijke richtingen en dat betekent dat weersystemen makkelijk vanaf de oceaan richting Europa worden geblazen.”

Atiyah

Een van die actieve systemen is stormlaag Atiyah, die later dit weekend ten noorden van Schotland naar Noorwegen trekt. ,,Atiyah is de eerste storm van dit winterseizoen in noordwest Europa. De naam zal ook door het KNMI worden gebruikt op het moment dat de storm ook daadwerkelijk Nederland aan doet. Dit laatste lijkt niet waarschijnlijk omdat de depressie te noordelijk trekt, maar we krijgen er zeker wel een veeg van mee”, legt Klaassen uit.

Tekst gaat verder onder tweet.

Morgen onstuimig

Ook morgen zijn we nog niet af van het herfstweer. Er staat dan nog steeds een flinke wind. ,,Ook zullen er weer buien vallen en is er ook weer kans op onweer", vertelt weerman Wilfred Janssen. 

Atiyah bepaalt nog steeds het weer in het noordwesten van Europa. Boven de Noordzee komt een sterke noordwestelijke stroming te staan die op de Nederlandse kust voor zware windstoten (90 tot 100 kilometer per uur) en stormachtig weer zorgt. Het kan zelfs enige tijd stormen. Ook boven land waait het stevig. Daarnaast vallen er diverse buien en de bewolking overheerst. In de middag wordt het geleidelijk droger. De temperatuur ligt rond de 8 graden. In de avond en nacht klaart het steeds meer op.

Dinsdag krijgen we een droog weerbeeld met opklaringen. ,,Dinsdagochtend is het wat rustiger. Er wat ruimte voor de zon om door te breken. In de loop van de dag staat er weer een flinke wind”, zegt weerman Janssen. Dinsdagmiddag wordt het een graad of 7. Vanuit het westen wordt dan de bewolking dikker en in de loop van de avond en nacht volgt een nieuwe regenstoring.

In de tweede helft van de week raken we het wisselvallige weer nog niet kwijt.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images
 1. Nederlandse onderzoeker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker vliegramp Schiphol: ‘Van 130 pagina’s conclusie bleef één velletje over’

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.