Een herdenkingsdienst voor Sedar Soares in 2004 in de Rotterdamse St. Bavokerk.
Volledig scherm
Een herdenkingsdienst voor Sedar Soares in 2004 in de Rotterdamse St. Bavokerk. © ANP

‘Coldcaseteam onderzoekt moord op Rotterdamse sneeuwballengooier Soares’

Een coldcaseteam van de Rotterdamse politie heeft de zaak van sneeuwballengooier Sedar Soares na 17 jaar opnieuw in onderzoek. De destijds 13-jarige Soares werd op 1 februari 2003 doodgeschoten toen hij met vriendjes vanaf het parkeerdek van het Rotterdamse metrostation Slinge sneeuwballen naar voorbijgangers en automobilisten gooide. De dader is nooit gevonden.

René Bergwerff van het coldcaseteam dat de moord op Sedar Soares onderzoekt, zegt in een gesprek met De Telegraaf vastbesloten te zijn de zaak alsnog op te lossen. ,,De moord staat gegrift in het collectieve geheugen van Nederland. Deze zaak moet worden opgelost.’’ 

De 32-jarige Janet Soares, zus van Sedar, is blij dat de politie de zaak opnieuw oppakt en hoopt op een doorbraak. ,,Het is voor ons onverteerbaar dat niemand voor de moord op mijn broertje is veroordeeld en achter slot en grendel zit. Wij hopen vooral dat mensen eindelijk na al die jaren nu wel hun mond opendoen en vertellen wat er is gebeurd, en wie Sedar heeft doodgeschoten’’, zegt ze tegen de krant.

De Rotterdamse rechtbank veroordeelde in 2005 Gerald H. voor de moord. Hij kreeg 15 jaar. Door het gerechtshof en de Hoge Raad werd hij definitief vrijgesproken. Getuigen trokken tijdens het hoger beroep plotseling hun verklaring in.