Complotdenker David Icke kan schoonfamilie in Nederland niet opzoeken door ban
rechtszaakBij de rechtbank in Haarlem dient vandaag een kort geding over het inreisverbod dat de IND heeft opgelegd aan David Icke. De Britse complotdenker wil dat het inreisverbod van tafel gaat, zodat hij onder andere zijn schoonfamilie in Nederland kan opzoeken. Dit artikel wordt gedurende de zitting aangevuld.
Icke zou op 6 november spreken op een demonstratie van antioverheidscoalitie Samen voor Nederland in Amsterdam. Maar daags daarvoor werd hem voor twee jaar de toegang ontzegd tot het hele Schengengebied, inclusief Nederland. De Brit was al onderweg, maar maakte rechtsomkeert. De demonstratie werd afgeblazen, maar desondanks kwamen er naar schatting duizend mensen naar de Dam. Daar werd een geluidsfragment afgespeeld waarin Icke de situatie ‘belachelijk’ noemde.
De mogelijke komst van Icke zorgde voor maatschappelijke onrust in Amsterdam en daarbuiten. Icke is de verspreider van een complottheorie die beweert dat de mensheid heimelijk geregeerd wordt door buitenaardse reptielen die zich voordoen als mensen. Volgens critici zijn de reptielen een metafoor voor een (deels Joodse) elite.
Volgens Samen voor Nederland is het inreisverbod juridisch niet overeind te houden en wordt de situatie voor Icke nijpend, omdat die schoonfamilie heeft in Nederland en de feestdagen eraan komen. De IND zegt de maximale termijn van zes weken te zullen nemen voor de beoordeling van Ickes bezwaarschrift, tot eind december. Dat is de reden dat Icke het kort geding heeft aangespannen. Hij zal via een videoverbinding bij de zitting aanwezig zijn, aldus de rechtbank.
Kritiek op besluit
Het kabinet vreesde dat de komst van Icke zou gaan leiden tot een verstoring van de openbare orde, bijvoorbeeld door een confrontatie tussen demonstranten en tegendemonstranten. Dat is volgens hoogleraar Jan Brouwer (Recht en Samenleving) nog altijd geen reden om hem dan maar helemaal te weigeren. ,,Een rechter zal dan zeggen: dan zorg je maar dat er voldoende politie op de been is om de veiligheid te waarborgen. De overheid dient zich aan de spelregels te houden en moet zich daarin vooral niet verliezen. Het lijkt erop dat dat hier wel het geval is”, zei Brouwer tegen deze site.
Justitieminister Dilan Yesilgöz vond het een goede zaak dat Icke niet toegelaten werd in Nederland. Als vooraf al bekend is waar iemand voor staat en wat die persoon hier komt doen en uitdragen, dan is het volgens haar beter dat diegene niet wordt toegelaten, zoals eerder is gebeurd met haatimams. De komst van omstreden personen wordt altijd per geval bekeken, zei ze.
Buitenaardse reptielen
Icke is de verspreider van een complottheorie die beweert dat de mensheid geregeerd wordt door buitenaardse reptielen die zich voordoen als mensen. ,,Deze denkbeelden, hoe smakeloos ook, zijn geen reden om iemand de voet dwars te zetten”, zei Brouwer. ,,Je kunt zo iemand beter negeren, want nu blaas je het alleen maar op en wordt de pijn voor tegenstanders alleen maar groter. Dat zal elke psycholoog of jurist met mij eens zijn: je kunt zo’n man gewoon het best negeren. Die enkele dwazen die hiervan genieten, laat ze.”
Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht, is een andere mening toebedeeld. ‘Verstandig besluit denk ik: de minister heeft deze bevoegdheid. Soms mag een democratie zichzelf beschermen’, twittert Voermans na het besluit om Icke te weren.
Icke is diverse malen om een reactie gevraagd, maar via een woordvoerder laat hij weten niet met de traditionele media te willen praten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wéér versleutelde communicatie criminelen onderschept, tientallen arrestaties verricht
De opsporingsdiensten hebben opnieuw een aanbieder van versleutelde communicatie neergehaald. Het zou ook nu weer gaan om een dienst die berichten encrypt kan versturen en die populair was onder criminelen. Volgens verscheidende bronnen zijn tientallen arrestaties verricht. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
onderhandeling mislukt
Operaties op de tocht door gedonder tussen ziekenhuizen en bonden: 'We zijn geen vrienden nu’
In de Nederlandse ziekenhuizen staan diverse operaties op de tocht als gevolg van de stukgelopen onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgever. Zorgmedewerkers staan in de startblokken om over circa twee weken ‘zware acties’ te voeren. Daaronder valt het uitstellen van niet-acute zorg, zegt vakbond NU’91. ,,Het zal als de werkgever niet toegeeft een lange strijd worden. We zitten echt in een impasse.” -
PREMIUMGilze
Mensenhandelaren actief bij azc, asielzoekers stappen in geblindeerde busjes: ‘Moderne slavernij’
Uitbuiters, mensenhandelaren en illegalen zijn structureel actief rond het asielzoekerscentrum in Gilze, een van de grootste in ons land. Dat blijkt uit onderzoek van deze site. ,,Het aantal ongure figuren is toegenomen.” -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
Weer meer kankerdiagnoses in 2022, maar aantal mensen met darmkanker daalt
Het aantal patiënten dat een kankerdiagnose kreeg, is vorig jaar verder toegenomen naar 124.000. Vooral huidkanker stijgt hard. Het risico op darmkanker neemt juist af. -
Familierechter gaat beter luisteren naar ouders, rapport over functioneren ‘doet au’
Rechters gaan beter luisteren naar ouders die te maken krijgen met een uithuisplaatsing van hun kind. Uit een rapport blijkt dat de rechtspraak dat onvoldoende heeft gedaan, en dat doet pijn.