CZ, VGZ en Univé verlagen de zorgpremies voor 2020

VGZ verlaagt zijn zorgpremie met 1 euro tot 119,95 euro per maand, maakte de zorgverzekeraar vandaag bekend. Ook Univé verlaagt zijn premie met 1  euro. Zorgverzekeraar CZ weet de verlaging zelfs op te rekken met 3,85 euro, naar 120,95 euro per maand.

Zorgverzekeraars moeten hun zorgpremies voor 2020 uiterlijk vandaag bekend hebben gemaakt. Minister Hugo de Jonge maakte eerder bekend dat de premies gemiddeld 3 euro per maand zouden stijgen. De zorgpremie van Menzis, grootste zorgverzekeraar in deze regio, gaat omhoog met 1 euro per maand.

Zorg beter organiseren

Consumenten gaan aan het eind van het jaar op zoek naar een nieuwe zorgverzekering.
Volledig scherm
Consumenten gaan aan het eind van het jaar op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. © ANP

De verlaging is volgens het VGZ mogelijk door zorg beter en efficiënter te organiseren. Ook heeft VGZ voor een deel opgebouwde reserves gebruikt om de premie iets goedkoper te maken.

,,We doen er samen met de zorgaanbieders alles aan om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. We zijn blij dat we er al jaren in slagen de premiestijging te beperken en dat we de premie komend jaar zelfs kunnen verlagen”, zegt Tom Kliphuis, bestuursvoorzitter bij VGZ.

Bekendmaking

Zorgverzekeraars moeten hun zorgpremies voor 2020 uiterlijk vandaag bekend hebben gemaakt. Daar wordt vaak lang mee gewacht zodat ze kunnen zien wat de concurrent doet. Het kabinet voorspelde eerder dit jaar in de miljoenennota dit jaar dat de basispremie met zo’n 3 euro zou stijgen tot gemiddeld 118,50 euro per maand.

Rond 08.30 uur vanmorgen hadden 26 zorgverzekeraars hun premies bekend gemaakt. Van deze 26 is er in vergelijking met vorig jaar een stijging van 2,22 euro te zien. 

Collectieve verzekeringen

Verzekeraar DSW maakte eind september traditioneel als eerste de zorgpremie voor volgend jaar bekend. Het maandbedrag stijgt met 6 euro tot 118 euro. De ziektekostenpremie van Menzis wordt een euro per maand duurder, zo meldde het bedrijf gisteren. Menzis houdt de premiestijging voor het derde jaar op rij beperkt. De zorgkosten zijn weliswaar weer gestegen, maar Menzis haalt net als vorig jaar zo’n 80 miljoen uit de eigen reserves om de prijsstijgingen te dempen. De premie voor de basisverzekering komt daarmee op 123 euro per maand. Bij OHRA gaan klanten komend jaar voor de basisverzekering maar 0,20 euro meer betalen per maand.

Voor veel verzekerden stijgt de premie met enkele euro’s meer, vanwege de lagere korting die ze krijgen op de collectieve verzekering. Mensen met een collectieve basisverzekering zonder aanvullend pakket betalen vaak onnodig veel premie. Die groep kan in totaal 50 miljoen euro besparen, blijkt uit nieuwe berekeningen. Gemiddeld kunnen die collectief verzekerden jaarlijks 50 euro goedkoper uit zijn. Die besparing kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Hoe zien de zorgpremies voor 2020 eruit? En hoe verhouden die zich tot vorig jaar?