Volledig scherm
Het pand aan de Beatrijsstraat in Den Haag waar gisteravond een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet werd verstoord. © Jos van Leeuwen

D66 over Zwarte Piet-rel Den Haag: 'Weet je wat een mooie traditie is? Met je poten van elkaar afblijven’

Hanneke van der Werf, fractievoorzitter van D66, vindt het geweld van gisteravond gericht op Kick Out Zwarte Piet ‘ongelooflijk en on-Nederlands’. De Haagse partij Nida vindt de bestorming ‘een aanslag en een regelrechte poging tot doodslag’. Ook de gemeente Den Haag reageert op de bestorming van gisteravond. Ze vindt dat de politie gisteravond ‘goed en effectief heeft gehandeld’.

Tijdens de bijeenkomst van de anti-zwarte piet activisten gisteravond in een pand in de Beatrijsstraat in Den Haag viel een groep personen met gezichtsbedekkende kleding aan. Ruiten werden ingeslagen en auto’s vernield. Zwaar vuurwerk werd geworpen. De politie hield ter plekke vijf mensen aan, in de leeftijd van 13 tot 37 jaar. Niemand raakte gewond. Mogelijk komen er nog meer aanhoudingen. 

,,Wij keuren geweld altijd af,’’ aldus de gemeente. De woordvoerder wil verder niet reageren. Volgens Cemil Yilmaz van de Haagse partij Nida was er zeker geen sprake van een confrontatie tussen twee groepen, maar kwam het geweld van één kant. ‘Een vreedzame bijeenkomst van KOZP is aangevallen door een grote groep extremisten met knuppels en zwaar knalvuurwerk. Auto’s zijn kort en klein geslagen. Ramen zijn ingegooid, terwijl mensen binnen vlak achter die ramen zaten. Dit was in feite gewoon een aanslag en poging doodslag’, aldus Yilmaz.

Spoeddebat

Yilmaz wil namens zijn partij en de Haagse Stadspartij een spoeddebat in Den Haag over de bestorming én de veiligheid van de Kick Out Zwarte Piet-demonstranten tijdens de intocht van Sinterklaas in Scheveningen volgende week zaterdag. Yilmaz stelt op zijn Facebookpagina dat hij zich schaamt voor Den Haag, internationale stad van Vrede en Recht. De stad dient volgens Nida excuses te maken aan al die mensen die gisteravond slachtoffer zijn geworden.

Hanneke van der Werf, fractievoorzitter van D66 in Den Haag vindt het geweld van gisteravond gericht op Kick Out Zwarte Piet ongelooflijk en on-Nederlands. ,,Wat ik er ingewikkeld aan vind is dat de mensen die aanvielen zich beroepen op het behoud van de Nederlandse cultuur en een Nederlandse traditie. Maar ik vind vrijheid van meningsuiting en met je poten van elkaar afblijven een mooie Nederlandse traditie.’’

Het raadslid van D66 vindt dat met de bestorming absoluut grenzen zijn overschreden en ze vraagt zich af of dit heftige verzet gericht op behoud van zwarte Piet de stem vertegenwoordigt van andere mensen die Zwarte Piet willen behouden. ,,Mensen op deze manier bedreigen, kan echt niet. Ik vraag me wel af: dit soort verzet, is dit representatief voor hoe de bevolking erover denkt? Ik hoor overal om me heen, van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet: ‘kunnen we de discussie niet normaal doen?’’

  1. Brech zwijgt, Nicky's zus breekt in de rechtszaal
    LIVE TWITTER

    Brech zwijgt, Nicky's zus breekt in de rechtszaal

    Het OM heeft behalve huid, haar en speeksel van Brech op Nicky Verstappen ook een tot dusver onbekende getuigenverklaring van twee vrouwen die Brech in 1998 hebben zien fietsen met een jongen achterop. Voor het OM is duidelijk dat Brech Nicky ontvoerde, misbruikte en doodde, de rechter voert de druk op. Nicky's zus barstte in huilen uit toen het OM over het misbruik sprak. Volg de zitting via het live twitterverslag onderaan dit artikel.