Volledig scherm
D66-Kamerlid Magda Berndsen © anp

D66 : potje voor politie moet naar rechtsbijstand

D66 wil minder bezuinigingen op de rechtsbijstand en op het Openbaar Ministerie en heeft geld ontdekt om het verschil goed te maken.

Het gaat om een extra potje van 40 miljoen euro dat voor de politie is gereserveerd. D66 vindt het niet kloppen dat er 1 miljard euro wordt bezuinigd op Veiligheid en Justitie als geheel, maar dat de politie er geld bij krijgt. 'Hierdoor is de balans tussen organisaties in de strafrechtketen zoek en wordt de rekening te veel gelegd bij rechtzoekenden en het Openbaar Ministerie ', aldus Magda Berndsen van D66.

Staatssecretaris Fred Teeven wil de bezuiniging op de rechtshulp iets aanpassen, maar dat lijkt D66 nog niet voldoende. De partij wil dat in 2014 de bezuiniging op de rechtsbijstand met 20 miljoen naar beneden gaat en die op het OM eveneens. Maar ze wil ook wat meer duidelijkheid over de cijfers waar het de bezuinigingen op de rechtshulp betreft, want daar is inmiddels wat verwarring over. Die duidelijkheid moet donderdag uit het antwoord van Teeven komen.

Berndsen stelde dat D66 ondanks afspraken wel degelijk recht heeft om tegen onderdelen van de begroting te stemmen.