Een ic in Brussel.
Volledig scherm
Een ic in Brussel. © AFP

De eerste 100 extra beademingsapparaten zijn binnen: ‘Mooi nieuws’

Philips heeft inmiddels de eerste honderd van duizend extra beademingsapparaten geleverd. De machines zijn nodig om ernstig zieke coronapatiënten te beademen. 

Dat meldt het Ministerie van Volksgezondheid zojuist: ,,Mooi nieuws. Het eerste deel van de levering van 1000 beademingsapparaten en 1000 patiëntbewakingssystemen zijn binnen. Zo kan de ic-capaciteit in Nederland snel omhoog. Komende weken wordt de rest van de apparaten geleverd.” Het gaat vandaag om honderd apparaten. 

Alle extra machines zijn hard nodig om de toestroom van coronapatiënten op te vangen.
Nederland telt normaal zo'n 1100 ic-plekken, sinds de coronacrisis wordt het aantal bedden fors uitgebreid, komende week moeten het er 1600 zijn (waarvan 1100 voor coronapatiënten). Inmiddels liggen er al 873 besmette mensen op de ic, een flink deel moet soms wekenlang aan de beademing. De afgelopen week steeg het aantal ernstig zieke patiënten met ongeveer honderd per dag

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care denkt dat het aantal de komende dagen nog verder stijgt, mogelijk naar 1100 morgen of begin volgende week. Daarom werden al zuurstofmachines van Defensie, priveklinieken en dierenartsen ingevlogen. 

Bekijk hier alle video's over het coronavirus:

  1. 1700 demonstranten tegen racisme op Stadhuisplein in Eindhoven: ‘Kom niet, het is vol’
    PREMIUM
    Update

    1700 demonstran­ten tegen racisme op Stadhuis­plein in Eindhoven: ‘Kom niet, het is vol’

    Zo'n 1700 mensen hebben vandaag op het Stadhuisplein in Eindhoven gedemonstreerd tegen racisme en discriminatie. De Black Lives Matter demonstratie duurde van 17.00 tot bijna 19.00 uur. De gemeente heeft vooraf bepaald dat er maximaal 700 demonstranten aanwezig mogen zijn op het plein. Rond 17.05 uur verstuurde de gemeente een tweet: ‘Het Stadhuisplein is vol. Kom niet naar het plein.’