Defensie gaat 103 slachtoffers WOII opgraven en identificeren

videoDefensie gaat een ultieme poging doen erachter te komen wie de 103 Onbekende Nederlanders zijn die op het Nationaal Ereveld in Loenen liggen begraven. 

De slachtoffers zijn na de oorlog naamloos begraven, maar omdat veel direct nabestaanden zoals broers en zussen niet lang meer te leven hebben, halen de identificatiespecialisten van de landmacht alles uit de kast om te achterhalen wie hier begraven liggen.

Vanochtend maakten ze het eerste graf open, van de Onbekende Nederlander 1108. Per onderzoek worden tien graven gelicht. De botresten brengen ze naar hun laboratorium in Soesterberg, waar geslacht, leeftijd, lengte en verwondingen worden vastgesteld. Het Nederlands Forensisch Instituut haalt ook een dna-profiel uit de botresten. Dat kan worden vergeleken met dna van nabestaanden die nog altijd een geliefde missen sinds de Tweede Wereldoorlog.

De slachtoffers zijn waarschijnlijk geen militairen, maar mensen die zijn gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte of zijn omgekomen bij de dwangarbeid in Duitsland. Dat hun namen niet bekend zijn, komt doordat kort na de oorlog het begraven van omgekomen Nederlanders chaotisch verliep. ,,Soms hebben we bijvoorbeeld nog wel een trouwring. Of we weten waar iemand is omgekomen. Samen met DNA en verhalen uit de familie kunnen we een heel eind komen’’, denkt Else Schiltmans, projectleider van de Identificatiedienst. „Maar het zal wel jaren gaan duren, het is een heel gepuzzel.”

Na dit project is het werk voor de identificatiedienst zeker nog niet klaar. Van de ongeveer 50.000 oorlogsgraven met Nederlanders, hier en het buitenland, zijn er 3640 die naamloos zijn. 

Volledig scherm
Een symbolische eerste opgraving op het Nationaal Ereveld Loenen. De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) gaat 103 onbekende doden opgraven en hen proberen alsnog te identificeren. © ANP