Deze emoji wordt massaal gebruikt tijdens coronatijdperk
Het mondkapje is een symbool geworden voor het coronavirus. Daarnaast is het misschien wel de meest gebruikte emoticon van dit moment. Maar waar komt de mondkapje-emoji vandaan en waarom zat het überhaupt op onze telefoon?
Emoji’s komen oorspronkelijk uit Japan. Daar was het al langer normaal om een mondkapje te dragen als je je niet lekker voelt. De eerste collectie emoji’s was dus ook gebaseerd op de gebruiken die ze in Japan hanteren en daarom behoort de mondkapje-emoticon al lange tijd tot de vaste emoji’s.
,,Het dragen van een mondkapje doen ze daar niet zozeer om hun eigen gezondheid te beschermen, maar juist om te voorkomen dat ze bacteriën en ziekten verspreiden’’, vertelt Emoji-expert Lilian Stolk. ,,Het is een vorm van respect. Als je in Japan snotterend in de bus zou zitten of openlijk zou niezen zonder mondkapje komt dat heel onbeleefd over. Een gevoel dat door de coronacrisis in Nederland nu ook een beetje is ontstaan.”
Quarantaine-struggles
Inmiddels wordt de mondkapje-emoji steeds vaker gebruikt, bleek uit een Twitter-analyse van website Emojipedia. In het onderzoek zijn de twaalf emoticons eruit gepikt die met gezondheid te maken hebben. Alle tweets die van 8 op 9 maart zijn verstuurd met deze emoticons zijn verzameld. De emoji die daar veruit als meestgebruikte uit kwam is het poppetje met het mondkapje om. De bacterie-emoji is een goede tweede.
Stolk snapt wel waarom juist de mondkapje-emoji nu in zwang is ,,Als je op Twitter kijkt, zie je dat de emoji op dit moment meestal niet letterlijk naar een mondkapje of een normale verkoudheid verwijst, maar in allerlei coronagerelateerde tweets wordt gebruikt. Van mensen die posten over hun quarantaine-struggles tot berichten als ‘stay safe’.”
Spugende emoji
,,Het mondkapje zelf is een symbool geworden voor het coronavirus. Dat komt natuurlijk omdat het virus extreem besmettelijk is. Je ziet het overal langskomen. En in tegenstelling tot de zieke of spugende emoji verwijst de mondkapje-emoji niet alleen naar iemand die ziek is, maar kan het ook worden gebruikt door iemand die zich tegen het virus wil beschermen en bijvoorbeeld aan social distancing doet.”
Waarom de mondkapje-emoji populairder is dan de bacterie-emoji? ,,Een verklaring daarvoor is dat een gezicht in zo'n emoji een bericht persoonlijker maakt en daarom gebruiken mensen die dan toch liever.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vijf demonstrerende huisartsen over hun grootste ergernissen: ‘Al die stempels en handtekeningen’
Zo'n 12.000 huisartsen en praktijkmedewerkers lieten vanmiddag van zich horen op het Malieveld in Den Haag. Ze protesteerden tegen de enorme werkdruk. Maar wat is nu echt de grootste ergernis van deze huisartsen? -
Brabantse gynaecoloog gebruikte eigen zaad voor verwekken van donorkinderen
De Brabantse gynaecoloog Henk Ruis heeft met zijn eigen sperma minstens drie donorkinderen verwekt bij vrouwen die hij tussen 1988 en 1992 behandelde. Dat melden vruchtbaarheidscentrum Nij Geertgen en de organisatie Fiom, die mensen helpt met afstammingsonderzoek. -
Emoji-quiz
Het is Wereld Emoji Dag! Ken jij de betekenis van deze emoji's?
Hoera, het is Wereld Emoji Dag! De perfecte gelegenheid om eens te kijken naar ons emojigebruik. Wist je bijvoorbeeld dat we in Nederland dol zijn op de ‘huilen van het lachen’-emoji en de knipoog? Ook maken we gretig gebruik van de regenboogvlag en, hoe kan het ook anders, de Nederlandse vlag, zo blijkt uit het Nationaal Emoji Onderzoek 2019 van Coosto. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Facebook zet definitief streep door zwaar omstreden plannen voor datacenter in Zeewolde
Het moederbedrijf van Facebook ziet af van de bouw van het omstreden datacenter in Zeewolde. Volgens het bedrijf is er geen ‘goede match’ met de omgeving.
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
De eeuwige discussie over gelijke representatie in emoji
Op onze telefoon staan 2832 emoji’s en deze maand komen er weer 230 icoontjes bij. Zijn er ooit te veel en wie bepaalt dat? Speel onderaan dit artikel de emoji-quiz. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari.