Doodgeschoten Humeyra (16) wilde vluchten naar Turkije

VideoDe 16-jarige Humeyra wilde uit angst voor de constante bedreigingen van haar ex-vriendje Bekir E. in de zomer van 2018 vluchten naar Turkije. Ondanks meerdere aangiften en veroordelingen werd Bekir niet opgepakt. In december schoot hij het meisje dood bij haar school.

Humeyra durfde de maanden vooraf aan de moord al niet meer alleen over straat. In een interview met deze krant vertelt de familie vandaag hoe beklemmend de angst was waar zij maandenlang mee moesten leven en hoe zij herhaaldelijk maar tevergeefs aanklopten bij politie en justitie. De wanhoop was op een gegeven moment zo groot dat Humeyra naar Turkije wilde vluchten. ,,Zij kon hier niets meer, niet meer alleen op straat, niet met vriendinnen op stap, zelfs niet meer alleen naar school,” vertellen haar zussen. Humeyra beschreef haar angst zelfs in een schrijfopdracht voor school, het Rotterdam Design College.

Humeyra is geboren en getogen in Rotterdam en heeft weinig te zoeken in Turkije, waar ze overigens wel begraven ligt, in Karaman, de stad waar haar ouders vandaan komen. Omdat haar vader en moeder jaarlijks acht weken naar Turkije gaan, dacht het meisje erover mee te gaan. Voor haar eigen veiligheid en die van haar familie. Sinds haar korte relatie met de veel oudere Bekir over was, bedreigde hij haar constant met de dood en wees daarbij zelfs op een eerdere veroordeling voor geweld.

Deze krant sprak met haar familie: ‘Humeyra werd steeds stiller en doodsbang, maar niemand die het zag’

Volledig scherm
© privé
  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.