Volledig scherm
© Aviodrome

'Doornroosje' vaart op matrassen naar vliegtuigmuseum

Een twintigtal matrassen moet voorkomen dat een historisch vliegtuig beschadigd raakt tijdens het transport van Schiphol naar het Aviodrome. De Douglas DC-3 uit 1944, bijnaam 'Doornroosje', wordt de komende dagen via de Amsterdamse grachten naar haar nieuwe onderkomen gevaren.

Om het ruim 70 jaar oude vliegtuig 'zacht' te kunnen vervoeren, lanceerde het Aviodrome afgelopen zomer een matrasseninzamelingsactie. Die leek verdacht veel op een pr-stunt, maar leverde volgens het vliegtuigmuseum zo'n 25 oude matrassen op. Daarop komen de romp en vleugels te liggen tijdens het transport naar Lelystad.

Het gedemonteerde vliegtuig wordt morgen op pontons geladen en vaart in de nacht van dinsdag op woensdag via Amsterdam naar Natuurpark Lelystad. Van daaruit gaat het in de loop van woensdag over de weg naar het Aviodrome. Eenmaal in het vliegtuigmuseum wordt de Douglas DC-3 weer in elkaar gezet. In de T2-hangar staan al twee motoren voor het toestel. Dat wordt de komende maanden weer vliegklaar gemaakt, meldt Omroep Flevoland.

Het Aviodrome kocht de C-47 Dakota met kenteken PH-DDZ afgelopen zomer van de Dutch Dakota Association. Die restaureerde het toestel. Dat duur maar liefst twaalf jaar, reden waarom het de bijnaam Doornroosje kreeg.

Ongeluk
Het gebruik van matrassen lijkt op het eerste gezicht vreemd, maar klinkt logisch in het licht van een ongeluk in 2010 tijdens het vervoer van een andere Dakota. Die raakte zwaar beschadigd tijdens het transport over de weg van het Bevrijdend Museum in Best naar het voormalige vliegveld Valkenburg.

Het toestel uit de Tweede wereldoorlog zou er als decorstuk gaan dienen in de musical Soldaat van Oranje. Een ongeluk op de A44 bij Kaagdorp besliste anders. Het vliegtuig kwam er klem te zitten tussen de randen van een viaduct. De vleugels waren weliswaar gedeeltelijk verwijderd maar desondanks was het gevaarte te breed.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  
  1. Recherche onderzoekt rol zware criminelen bij liquidatie Vincent Jalink

    Recherche onderzoekt rol zware criminelen bij liquidatie Vincent Jalink

    De landelijke recherche onderzoekt de rol van de veroordeelde criminelen Naoufal 'Noffel' F. en Muhammed S. bij de liquidatie van Vincent Jalink. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen een van de vermoedelijke uitvoerders van de liquidatie, Gideon G. (29). Het OM zal F. en S. op termijn voor de rechter brengen op verdenking van het geven van de opdracht voor de moord.