Dramatische situaties in zorginstellingen na verdubbeling vacatures: ‘Zorginfarct’
Het aantal openstaande vacatures in de sector zorg en welzijn is in drie jaar tijd verdubbeld. In het derde kwartaal van dit jaar bleven 67.000 banen onbemand. Met name in de verpleging, verzorging en thuiszorg is het probleem groot.
Uit cijfers die het CBS vannacht naar buiten heeft gebracht, blijkt dat er bijna 22.000 vacatures voor die groep openstaan: dat waren er in 2019 ruim 10.000. Los van de openstaande vacatures: in de hele sector zorg en welzijn ontstonden in het derde kwartaal van 2022 56.000 nieuwe vacatures.
,,Het betekent dat we te weinig capaciteit hebben om de zorg te leveren die gevraagd wordt”, reageert hoogleraar Organisatie Ziekenhuiszorg Bart Berden van het Radboudumc. ,,Arts-assistenten, jonge afgestudeerden die een ziekenhuis draaiende houden: daar is landelijk een groot tekort aan. Maar we zien tevens achterstanden bij het automatiseren, digitaliseren en de administratie. Daar zijn ook moeilijk mensen voor te vinden.”
Terwijl juist het geven van zorg op afstand, waarbij mensen dankzij die digitalisering niet meer zo vaak naar het ziekenhuis hoeven, een oplossing voor het personeelstekort in de zorg zou kunnen zijn. Berden ziet ook dat de loonkosten stijgen, omdat de zorginstellingen er alles aan doen om personeel te behouden. Dat komt bovenop de ook voor de ziekenhuizen stijgende kosten voor inkoop en energie, terwijl de meeste afgelopen jaar al moeite hadden om quitte te draaien.
Zorginfarct
Volgens het CBS neemt sinds begin 2021 het aantal openstaande vacatures ook sneller toe dan voor het begin van de coronapandemie. Per 1000 banen zijn er nu 44 vacatures: in de geestelijke gezondheidszorg zelfs 67.
,,We zitten midden in een zorginfarct", stelt Berden, die vreest voor de wintermaanden waarin griep voor extra drukte zal zorgen. Hij is bang voor het aanhouden van lange wachtlijsten en vermindering van de kwaliteit. Berden ziet heil in het ‘anders’, waarbij er beter gekeken wordt naar zorg die écht nodig is en zorg waarvan de noodzaak wat minder aanwezig is. ,,Want we moeten uit dit moeras komen.”
De krapte op de personeelsmarkt is niet overal te zien. Zo zegt het Boxmeerse Maasziekenhuis dat er daar geen tekorten zijn aan personeel. Bij het Radboudumc in Nijmegen zijn momenteel echter zo'n 150 vacatures opengesteld en is het tekort aan personeel al jaren een probleem, zeker in de winter als er meer personeelsuitval is door de griep.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Familierechter gaat beter luisteren naar ouders, rapport over functioneren ‘doet au’
Rechters gaan beter luisteren naar ouders die te maken krijgen met een uithuisplaatsing van hun kind. Uit een rapport blijkt dat de rechtspraak dat onvoldoende heeft gedaan, en dat doet pijn. -
PREMIUM
Vondst telefoon van gedode Esmee (14) wél belangrijk: ‘Kunnen aanwijzingen voor vooropgezet moordplan op staan’
De mobiele telefoon van de eind 2021 gedode Esmee (14) uit Hazerswoude-Rijndijk kwam dinsdag letterlijk boven water. Het apparaat kan helpen bij het hoger beroep in de strafzaak, denkt topadvocaat Richard Korver. Maar het Openbaar Ministerie zegt het toestel niet nodig te hebben. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
PREMIUM
Gemeente eist van vrouw geld terug dat ze nooit had gekregen, rechter steekt er een stokje voor
Een advocaat en de rechtbank in Den Bosch moesten er aan te pas komen om een Helmondse en haar kind te redden van een onterechte claim van de gemeente Helmond. Tweeduizend euro eiste die van de vrouw terug, terwijl bij de Belastingdienst bekend was dat ze dat geld nooit heeft gekregen. -
-
-
Weer meer kankerdiagnoses in 2022, maar aantal mensen met darmkanker daalt
Het aantal patiënten dat een kankerdiagnose kreeg, is vorig jaar verder toegenomen naar 124.000. Vooral huidkanker stijgt hard. Het risico op darmkanker neemt juist af. -
Tweede lichaam gevonden in schuur na hevige brand in Arnhem, bewoonster dreigde uitgezet te worden
Op de plek in de De Wiltstraat in Arnhem waar dinsdag een grote brand woedde, is een tweede lichaam gevonden. Dinsdagavond maakte de politie de vondst van een eerste lichaam al bekend. ,,Het onderzoek naar de identiteit van de twee slachtoffers loopt volop”, aldus de politie.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer