Duitsers krijgen bevel over alle Nederlandse brigades van de landmacht
De Nederlandse landmacht gaat vandaag vrijwel volledig op in het Duitse leger. Alle brigades staan vanaf nu ‘onder Duits bevel’, maar Nederland blijft zelf beslissen waar ‘onze militairen’ worden ingezet.
In Veitshöchheim krijgen de Duitsers vanmiddag symbolisch de eenheidsvlag van de 13 Lichte Brigade uit Oirschot in handen. Daarmee staat de derde en laatste brigade van de landmacht onder Duits bevel. In 2014 gebeurde dat al met de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen, twee jaar later was de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte aan de beurt. Alleen het Korps Commandotroepen en ondersteunende eenheden zoals de genie, geneeskundige troepen en de logistiek blijven buiten de integratie.
De verregaande samenwerking is een nieuwe mijlpaal sinds Nederland en Duitsland in 1995 voor het eerst elkaar opzochten. Sindsdien bestaat het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps, een snel inzetbare Navo-eenheid die opereert vanuit de Duitse stad Münster. Later werden meermaals samen wapens aangeschaft.
Meer dan kostenbesparing
De samenwerking is ooit begonnen als kostenbesparing, maar gaat inmiddels veel verder dan dat. De Nederlandse brigades vormen samen met hun Duitse collega’s drie divisies waarmee beide krijgsmachten in totaal 50.000 militairen ‘op de mat kunnen brengen’, zoals dat heet in militair jargon.
Afgesproken is dat militair materieel zoveel mogelijk samen wordt aangeschaft, maar ook de doctrines en regelgeving wordt zoveel mogelijk gelijk getrokken. Dit moet ertoe leiden dat het niet meer uitmaakt met welke munitie er wordt geschoten of welke monteur welk gevechtsvoertuig repareert.
De samenvoeging heeft meer voordelen. Nederland verkocht bijvoorbeeld bijna alle tanks in 2011 nadat de krijgsmacht 1 miljard euro moest bezuinigen. De Duitsers hebben er nog meer dan genoeg, waardoor Nederlandse militairen toch weer kunnen trainen met tanks. Ook voor de Duitsers is de komst van de Nederlanders meer dan welkom. Het land heeft de grootste moeite om hun divisies gevuld te krijgen. Met de ongeveer achtduizend militairen uit ons land is dat probleem ineens een stuk minder groot.
De zeggenschap over de Nederlandse eenheden is zo ongeveer het enige dat onveranderd blijft. Berlijn bepaalt niet of ‘onze soldaten’ worden ingezet. De politiek houdt het hierin het laatste woord.
Geen Europees leger
Is deze verregaande samenwerking de opmaat naar een Europees leger? Zover is het nog lang niet. Daarvoor is eerst een gezamenlijk Europees buitenlands beleid nodig en een gezamenlijk veiligheidsbeleid. Nu beslissen landen daar nog altijd zelf over.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pakketbezorger schopt hondje Maya dood: ‘Ze kwispelde nog even met haar staartje om afscheid te nemen’
Budel-Schoot -
UPDATE
Van orale bevrediging tot discriminatie: het is aan de orde van de dag in vrouwengevangenis Nieuwersluis
Orale bevrediging, tongzoenen en relaties tussen bewakers en gedetineerden. In de vrouwengevangenis van Nieuwersluis is seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de orde van de dag. In een vernietigend rapport staan ontluisterende details over wangedrag binnen de gevangenismuren.Nieuwersluis -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
laurens buijs
In opspraak geraakte docent blijft op non-actief bij UvA na wangedrag: ‘Hij is op oorlogspad’
Sociaal wetenschapper Laurens Buijs kan voorlopig niet aan het werk bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De instelling stelde hem op non-actief vanwege aanhoudend wangedrag en explosieve mails naar zijn collega’s. Buijs spande daar een kort geding tegen aan. Hij zegt dat hij een klokkenluider is en wil daarom beschermd worden. Die zaak heeft hij woensdag verloren. -
PREMIUM
De Finnen achterna: zo ziet de ouderenzorg van de toekomst eruit
De zoektocht naar betere ouderenzorg brengt minister Conny Helder in Helsinki. Technologie en woongemeenschappen moeten de Finnen door hun grijze golf loodsen, met een beetje hulp uit de Filipijnen.
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUM
Nietsvermoedend fietste Henk naar zijn werk, tot een ‘terrorbuizerd’ klauwen in zijn hoofd zette
De auto pakken naar de boerderij die op ongeveer 5 kilometer van zijn huis ligt? Het zou een oplossing kunnen zijn, maar Henk van Vulpen (65) uit Hoogland peinst er niet over. Hij geniet intens van het fietstochtje dat hij drie keer per dag maakt naar zijn werk. Al zit hij sinds dinsdagochtend wel iets minder onbevreesd op zijn fiets. ‘Ik riep nog ‘klootzak!’’Hoogland