Volledig scherm
Het nummer uit Madagaskar dat vandaag bij duizenden Nederlands in het schermpje verscheen. © AD

Duizenden fraudetelefoontjes uit Madagaskar

Vele duizenden Nederlanders zijn vandaag gebeld door onbekende telefoonnummers uit Madagaskar. Wie terugbelt kan met torenhoge belkosten te maken krijgen.

Duizenden mensen zochten naar deze nummers op website wieheeftgebeld.nl waar honderden mensen melden dat ze zijn gebeld door nummers uit Madagaskar. 

Het betreft zogenaamde Wangiri-fraude. Wangiri betekent in het Japans één rinkel. De telefoon gaat hooguit twee keer over, te kort om op te nemen. De beller hoopt dat ie teruggebeld wordt. Wie dat doet maakt ongemerkt verbinding met een duur 0900-nummer. De truc bestaat eruit om je dan zo lang mogelijk aan de lijn te houden. Soms lijkt het of de telefoon nog over gaat terwijl er al verbinding is. Soms blijft het stil waardoor het lijkt of er geen contact is. Soms wordt er in gebrekkig Engels gevraagd om even aan de lijn te blijven. Het maakt de fraudeur niet uit, iedere seconde is kassa.

Boeven

Wangiri is al jaren een probleem. In 2016 was er een hausse aan Wangiri-telefoontjes, met honderdduizenden telefoontjes naar Nederlandse nummers per dag. Wangiri gaat in golven door Nederland, zoals vandaag. Daarna is het weer even relatief rustig. 

Fraudehelpdesk.nl en telecomproviders waarschuwen voor deze vorm van oplichting. Hoe de boeven in Madagaskar aan de Nederlandse nummers komen is niet bekend. Mogelijk worden willekeurige nummers gebeld. Een andere optie is dat nummers uit gestolen persoonsgegevens afkomstig zijn.

Wie erin tuint en lang aan de lijn blijft kan een pittige telefoonrekening verwachten. Gemiddeld is de schade volgens Fraudehelpdesk 150 euro, maar er zijn ook gevallen bekend van het tienvoudige.

Telecomproviders kunnen weinig uitrichten tegen de oplichting. Blokkeren van het fraudenummer helpt maar even, want de fraudeurs stappen even vlot over op een ander nummer. 

Niet opnemen en zeker niet terugbellen is het advies.

  1. Buma als de broer van Baudet
    PREMIUM

    Buma als de broer van Baudet

    Ik verbaas me al een tijdje over de politieke koers van Sybrand Buma en het CDA. Zijn partij zit in het kabinet. Hij zat aan de onderhandelingstafel toen de kabinetsplannen werden gevormd. Hij zit in het centrum van de macht. Maar Buma blijft maar doen alsof dit helemaal niet zo is. Hij drukt iedereen die ontevreden en boos is tegen zijn borst, kakelt over de ‘elite’ die ‘de gewone man’ niet meer snapt. Wil om onduidelijke redenen die twintig Gele Hesjes die er in Nederland rondlopen mee laten praten over de klimaatplannen. Maar ondertussen was hij de afgelopen maanden een van de weinigen die te vuur en te zwaard de afschaffing van de dividendbelasting verdedigde; toch één van de plannen waar ‘de gewone man’ het kwaadst om is geworden. En verhoogt het kabinet het lage btw-tarief, nog zo’n maatregel die ‘de gewone man’ in zijn portemonnee gaat voelen.