'Duizenden havenarbeiders gescreend op drugscriminaliteit’
Om de wereldwijde drugshandel, die steeds vaker via de Rotterdamse haven zijn weg vindt naar de drugssmokkelaars aan te pakken, zetten Rotterdamse havenbedrijven groot geschut in. Duizenden medewerkers en chauffeurs zullen intensief worden gescreend op strafbare feiten met betrekking tot drugscriminaliteit, zo meldt Trouw.
Het gaat om een groep havenwerknemers in functies die interessant zijn voor drugssmokkelaars. Voor werknemers op cruciale posten, zoals planners bij terminals, wordt overwogen om een nog zwaardere AIVD-screening in te zetten om de corruptie tegen te gaan, aldus de krant.
De Rotterdamse haven speelt een belangrijke rol in de wereldwijde cocaïnehandel. Criminelen maken gebruik van corrupte medewerkers en vrachtwagenchauffeurs om het haventerrein op te komen of containers te verplaatsen. Zogenoemde uithalers, veelal jonge mannen, gaan vervolgens het terrein op om cocaïne uit de containers te halen. Alleen al in de eerste maand van dit jaar zijn vijftig van deze uithalers op en rond het haventerrein opgepakt. De jongste was 14 jaar oud.
,,De pilot is nu net gestart in Rotterdam en de verwachting is dat tienduizenden medewerkers hiervoor in aanmerking komen’', zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Medewerkers met strafbare drugsfeiten op hun naam krijgen geen toegangspas meer voor het haventerrein. De eerste groepen havenmedewerkers zijn in de loop van het jaar aan de beurt voor een screening op basis van de nieuwe haven-vog (verklaring omtrent het gedrag).
Een deel van de havenbedrijven maakt al gebruik van een standaard-vog om medewerkers door te lichten. Nu gaat screeningsautoriteit Justis heel specifiek kijken naar zaken die relevant zijn voor drugs(smokkel).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt na ‘menselijke fout’
-
Suri-Change na golf van aanslagen: ‘Geen idee waar dit vandaan komt, beloning voor gouden tip’
Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de afgelopen tijd de ene na de andere explosie te verduren kreeg, zegt geen idee te hebben wie achter de aanslagen zit. Het bedrijf looft een beloning van 20.000 euro uit voor de gouden tip. ,,We hebben nooit enig misdrijf begaan.” -
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?
-
PREMIUMColumn
Ondanks zalvende woorden van Mark Rutte stevenen we opnieuw af op mensonterende situaties
-
-
-
Op twintig plaatsen actie voor nationaal heksenmonument
Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen. -
PREMIUM
Drugsfamilies sturen jongeren naar scheepvaartschool: ‘Met juiste functie word je stinkend rijk’
Schokkend maar waar: drugsorganisaties sturen doelbewust jonge familieleden naar scheepvaartscholen zodat zij jaren later een strategische baan in de Rotterdamse haven kunnen krijgen. Dezelfde ‘infiltratie’ vindt ook bij bedrijven plaats. ,,Dikke auto’s en mooie kleding: dát vinden zij belangrijk.”