Volledig scherm
© ANP XTRA

Duizenden ouders ontvangen onjuiste naheffingen

De Belastingdienst heeft ten onrechte duizenden aanslagen verstuurd met onjuiste naheffingen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep West. Het gaat om een naheffing van de kinderopvangtoeslag over 2014, waarin staat dat ze honderden tot duizenden euro's moeten terugbetalen. Deze nabetaling blijkt in alle gevallen te zijn gebaseerd op onjuiste informatie.

Volledig scherm
SP-Kamerlid Tjitske Siderius. © anp
Quote

Het adequaat uitbetalen van deze toeslag is al jaren een chaos

Tjitske Siderius (SP)

Veel ouders zijn in verwarring en furieus. Volgens de Belastingdienst hebben de kinderdagverblijven de eerste vier maanden van 2014 inderdaad software met fouten aangeleverd. Die software is hersteld en daar is de fiscus dan ook braaf van uitgegaan, maar nu zitten er blijkbaar nog steeds fouten in. Hoe groot het probleem is, is afwachten, want de brieven zijn deze week pas de deur uitgegaan.

Kinderopvangorganisaties wijzen betrokken ouders erop bezwaar te maken bij de Belastingdienst, schrijft Omroep West. Verrekeningen zijn normaal, want mensen gaan soms meer of minder verdienen en hebben dan minder of meer recht op toeslag. Er is voor gekozen de toeslag vooraf uit te keren, om mensen wat meer armslag te geven.

Chaos
De SP is verbolgen en laat weten dinsdag om ophelding te vragen tijdens het wekelijkse vragenuurtje. ,,Het adequaat uitbetalen van de kinderopvangtoeslag is al jaren een chaos'', reageert Kamerlid Tjitske Siderius. Haar partij vindt dat er nu snel eens een nieuw systeem moet komen voor de opvangtoeslag. Volgens de partij krijgt een derde van de ouders elk jaar te maken met een brief over wat ze moeten bijbetalen of terugkrijgen 'en dat moet toch anders kunnen'.