Volledig scherm
PREMIUM
De helikopter landde op de binnenplaats van de gevangenis © Bureau Heitink

Een ‘gewetenloze’ Mocromaffia-spil: Omar L. moest vandaag bevrijd worden

Handlangers probeerden hem vandaag op brutale wijze uit de cel te bevrijden, vijanden wilden hem vorig jaar juist nog uitschakelen binnen de gevangenismuren. Wie is Omar L., kopstuk van de zogenoemde mocromaffia?

De gewelddadige ontsnappingspoging bij de gevangenis in Zutphen bewijst opnieuw hoe nietsontziend en roekeloos de georganiseerde misdaad anno 2020 opereert. En twintiger Omar L. lijkt daarin een van de sleutelrollen op te eisen.

De kiem voor de bloedige escalatie in de onderwereld ligt volgens kenners in 2012, toen Omars broer Youssef vermoord werd bij de beruchte schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. De dubbele liquidatie zou draaien om een drugsruzie.

Uit wraak beraamde L. volgens de rechter daarna diverse moordaanslagen, hij werd in juni tot levenslang veroordeeld. ,,Omar L. en Hicham M. hebben samen met anderen twee mensen op gruwelijke wijze vermoord en geprobeerd drie andere mensen te vermoorden,” stelde de rechtbank.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.