De garagebox in de wijk Woensel-Noord van Eindhoven waar eerder opgepakte terreurverdachten een fitnessruimte ingericht hadden.
Volledig scherm
De garagebox in de wijk Woensel-Noord van Eindhoven waar eerder opgepakte terreurverdachten een fitnessruimte ingericht hadden. © Rob Engelaar

Eindhovense terreurverdachten op vrije voeten: ‘Geen sprake van ideologisch geweld’

De Eindhovense terreurverdachten komen op vrije voeten. Het OM meende aanvankelijk dat de negen mannen mogelijk van plan waren een aanslag te plegen. Maar nu oordelen deskundigen onder meer op basis van gesprekken met de verdachten dat er geen sprake is van het ‘ideologisch legitimeren van geweld’.

 1. ‘We hebben geen idee waar ze zijn’, OM blikt terug op eerste uren na ontsnapping tbs’ers
  PREMIUM

  ‘We hebben geen idee waar ze zijn’, OM blikt terug op eerste uren na ontsnap­ping tbs’ers

  Persofficier Jirko Patist van het Landelijk Parket blikt terug op de eerste uren na de ontsnapping van tbs’ers Luciano Dijkman en Sherwin Windster. Het duo is vandaag tegen het middaguur nog altijd voortvluchtig. De zoektocht is in volle gang. ,,Het is belangrijk om te zeggen dat deze mensen zo snel mogelijk moeten worden aangehouden en terug naar de kliniek gaan. We hebben er zorgen over dat ze nu buiten zijn.”
 2. Terreurverdachten ‘trainden’ maandenlang in deze Eindhovense garagebox
  Play
  PREMIUM
  Video

  Terreurver­dach­ten ‘trainden’ maanden­lang in deze Eindhoven­se garagebox

  Negen Eindhovense terreurverdachten huurden een jaar lang een garagebox in Eindhoven-Noord om in te fitnessen. Het Openbaar Ministerie ziet dit als het trainingscentrum waarin de jongemannen zich klaar maakten voor een terroristische aanslag, mogelijk op politici als Mark Rutte en Geert Wilders. Volgens de verdachten zelf sportten ze hier omdat de sportscholen dicht waren wegens corona.