Volledig scherm
Beeld van vorig jaar: arrestatieteams van de politie in Maarheeze op zoek naar verdachten die de helikopter wilden kapen © anp

Eisen tot negen jaar cel in zaak helikopterontsnapping Budel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag tegen negen mannen gevangenisstraffen van drie tot negen jaar cel geëist. De groep wordt ervan verdacht een bevrijdingspoging met een helikopter op touw te hebben gezet vanuit het vliegveld in Budel. De politie kreeg tijdig lucht van de zaak. 

De man die wilde ontsnappen was Benaouf A., veroordeeld voor een liquidatie van een crimineel in Antwerpen. Hij beschikte over meerdere mobiele telefoons in zijn cel en voorzag zijn handlangers buiten van informatie over de gevangenis. Hij is overgeplaatst naar de zwaarbewaakte EBI in Vught.

De verdachten beschikten over snelle (gestolen) auto's en zware wapens. De politie greep op de dag van de voorgenomen ontsnapping, 11 oktober, op diverse plaatsen in. Na een wilde achtervolging werd een te voet vluchtende verdachte doodgeschoten.

Professionele voorbereiding

De groep mannen is volgens het OM al in augustus begonnen met de voorbereiding. ,,Grondig en professioneel", zo omschreef de officier van justitie de aanpak. Voor het besturen van de gehuurde helikopter was een 54-jarige Colombiaan ingevlogen. Hij heeft als enige verklaringen afgelegd. Hij zou 100.000 euro krijgen voor zijn medewerking.

De groep bestaat overwegend uit twintigers. De officier: ,,Het baart grote zorgen dat zulke jonge jongens - kennelijk uit het niets - bereid en in staat zijn mee te werken aan een levensgevaarlijk misdrijf."

Eén verdachte, de 39-jarige Abdel L., meldde zich een week geleden bij de politie. Hij werd internationaal gezocht en was een vriend van Benaouf A. Het OM ziet hem als de leider van de bevrijdingsoperatie.

  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”