Joel Boreel
Volledig scherm
Joel Boreel © Instagram

Ernstig verzwakte entertainer (39) verloor 9 kilo door coronavirus: ‘Ik had nooit moeten gaan skiën’

De 39-jarige entertainer Joël Borelli, die ernstig verzwakt werd opgenomen in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, is sinds gisteren weer thuis. De goedlachse Brabander heeft het coronavirus na een ‘onbeschrijflijke lijdensweg’ overwonnen, maar moet de komende weken wel uit voorzorg thuisblijven. ,,Ik kan nog steeds niet zonder mijn zuurstofmasker.”

Joël bereikte deze week een miljoenenpubliek met een aangrijpende video waarin hij met een zuurstofmasker op jongere mensen waarschuwt voor de effecten van het coronavirus. Joël is een van de weinige jongere patiënten die extreem heftig op het coronavirus reageerde: hij kon amper ademhalen, had ontzettend hoge koorts en rillingen over zijn hele lichaam. Een nachtmerrie, zo omschreef de amateurzanger het aan deze nieuwssite.

De video van eerder deze week:

De voorheen kerngezonde Eindhovenaar was twee weken geleden in Sankt Anton am Arlberg, een bekend wintersportoord in de Oostenrijkse Alpen. Hij kreeg daar al snel te horen dat cafés werden gesloten vanwege het coronavirus. Terug in Nederland hobbelde zijn gezondheid rap achteruit. Iemand in het oord had hem besmet met het virus. ,,Met terugwerkende kracht had ik natuurlijk nooit naar Oostenrijk moeten gaan. Maar dat is altijd achteraf. Wie had gedacht dat het zó snel uit de klauwen zou lopen? Een paar weken geleden hadden we het nog over het schudden van handen. Bizar!”

Emotioneel wrak

Borelli, die eigenlijk Joël Boreel heet, moet thuis weer op kracht komen. Hij eet al voorzichtig wat kleine dingen en probeert buiten wat wandelingen te maken. Er zit alleen nog zo weinig zuurstof in zijn bloed dat hij via een zuurstofmasker beademd moet worden. ,,Ik ben ook behoorlijk veel afgevallen, omdat ik anderhalve week niets gegeten heb. Ik raakte zo uitgeput dat ik een emotioneel wrak werd. Mensen kennen mij als een positief en energiek mens. Daar was helemaal niets meer van over. Corona is een onbeschrijfelijke slijtageslag.”

De Eindhovenaar is na zijn massaal bekeken filmpje overladen met reacties, steunbetuigingen en kaarten. Hij is blij dat hij zo veel jongeren heeft kunnen inspireren om goed de richtlijnen van het RIVM te volgen. ,,Het kan zoals je ziet iedereen overkomen. Zelfs als je jong en gezond bent. Dit virus is echt levensgevaarlijk.”

‘Coronalongen’

Als je corona overleeft na een intensieve beademing op de ic, is het pad van herstel mogelijk lang. De ontsteking kan blijvend littekenweefsel achterlaten in de longen, hetgeen mogelijk leidt tot permanente schade. Hoewel er nog geen goed beeld is van deze ‘coronalongen’ start het Longfonds samen met de Long Alliantie Nederland een onderzoek naar de ‘nieuwe longziekte’ die voorlopig Corona Obstructive Lung Disease (COLD) genoemd wordt.

Longarts Huib Kerstjens van het UMCG in Groningen: ,,We zeggen wel eens: neem een tot twee maanden hersteltijd voor iedere week op de ic. Je conditie is slechter, je spiermassa is weg, je organen leveren in. En dan is er nog de mogelijke longschade. Die ken je echt pas over 6 tot 9 maanden. Maar van andere aandoeningen weten we ook: verreweg de meeste mensen kunnen heus weer een fatsoenlijk leven oppakken. De marathonloper merkt het misschien aan zijn longinhoud, maar de meesten van ons hebben gemiddeld veel overcapaciteit, waarvan je dus maar een deel inlevert.”

Kijk hier naar onze video's over corona: