Examenleerling mag toch onvoldoende wegstrepen
Examenkandidaten krijgen ook dit jaar de mogelijkheid om één vak niet mee te laten tellen voor hun examen, net als de lichting van vorig jaar. Dat heeft onderwijsminister Wiersma besloten.
Leerlingen mogen één vak wegstrepen, de zogeheten duimregeling. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst.
Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Dennis Wiersma, roept leerlingen op om het wegstrepen alleen in te zetten als het echt nodig is. ,,Het is belangrijk om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op je vervolgopleiding en al je vakken te halen. Als uit je cijferlijst blijkt dat het toch niet allemaal gelukt is, dan krijg je net als vorig jaar de mogelijkheid van deze regeling gebruik te maken.”
Twee herkansingen
Eerder werd al bekendgemaakt dat examenleerlingen twee herkansingen hebben en er een extra tijdvak is waardoor leerlingen hun examens kunnen spreiden. Minister Slob, de vorige bewindsman die ging over het voortgezet onderwijs, wilde echter niet dat leerlingen weer een niet-kernvak konden wegstrepen.
De nieuwe bewindsman neemt die stap nu toch omdat, vanwege de quarantaine en de uitval van lessen, dit schooljaar wederom zo anders dan normaal verloopt. Wiersma: ,,Dat is heel pittig. De middelbare schooltijd, die voor sommige leerlingen voor meer dan de helft samenviel met de pandemie, heeft genoeg hordes gekend. Daarom wil ik de eindexamenleerlingen dit jaar dezelfde kansen geven als de lichting vorig jaar.”
Voorzitter Iben Maas van het Laks reageert: ,,We zijn echt heel erg blij, want we hebben ons enorm ingezet om de duimregeling te behouden. Daar was gewoon behoefte aan in coronatijd. Het is heel goed dat de minister naar ons heeft geluisterd.”
Kerstvakantie
De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, heeft begrip voor het invoeren van de regeling. ,,Zeker gezien de oplopende lesuitval na de kerstvakantie kan ik mij voorstellen dat opnieuw gekeken wordt naar de maatregelen”, aldus een woordvoerder. Maar de raad is ook kritisch. De duimregeling kan zorgen dat leerlingen ‘calculerend’ de eindexamens ingaan en alvast uitstippelen welke onvoldoende weggestreept kan worden. Van een andere optie, het verlagen van de norm, is de raad ook geen voorstander. ,,Want we willen wel dat de leerlingen die eindexamen doen een diploma op niveau krijgen, anders krijgen ze daar later last van.”
De VO-raad pleit wel nog voor een andere wijziging en wil dat de centrale praktijkexamens op het vmbo dit jaar niet doorgaan. ,,De leerlingen die praktijkvakken in bijvoorbeeld houtbewerken of tot automonteur volgen, zijn ook weinig op school geweest, net als de andere leerlingen. Frans kan je thuis nog wel leren als je in quarantaine zit en niet heel ziek bent, natuurlijk minder goed dan normaal. Maar het oefenen voor praktijkvakken was veel moeilijker, waardoor de achterstand groter is dan bij andere vakken.”
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de regelingen op scholen. De VO-raad zal dan een brief met wensen en aanbevelingen aanbieden.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
COMMENTAAR
Geen burgemeester streed voor eenzame jongeren
Vorig jaar kozen meer dan driehonderd jongeren voor zelfdoding. Het is een getal waar een enorm maatschappelijk probleem achter schuilgaat. Hoewel het totaalaantal zelfdodingen vorig jaar niet steeg, was onder jongeren wel een toename te zien. Vooral onder mannen tussen de 20 en 30 jaar kwam suïcide meer voor en voornamelijk in de wintermaanden, toen jongeren door de lockdown weinig kanten op konden. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
FNV dreigt met acties op Schiphol vanaf 1 juni om hoge werkdruk: ‘Personeelsleden vallen letterlijk om’
De FNV dreigt met grootschalige acties op Schiphol omdat de werkdruk op de luchthaven veel te hoog blijft voor onder meer beveiligers en afhandelaars van bagage. De vakbond wil dat er voor 1 juni een akkoord is met de luchthaven over het verlichten van de werkomstandigheden. ,,We gaan een hele zware zomer tegemoet.” -
PREMIUMDiversiteit/met video
Kenners schrikken: nu al 46 colleges met alleen mannelijke wethouders
Van de 154 gemeenten waarin wethouders zijn voorgesteld aan de raad of reeds zijn benoemd, zijn er 46 met alleen mannelijke wethouders, zo toont een analyse van deze site aan. Van de in totaal 601 wethouders zijn er 164 vrouw. Dat komt neer op zo’n 27 procent.
-
met video
Het lijkt vrij koel te blijven tot en met 13 juni, daarna weer warmer zomerweer
Het hemelvaartweekend staat voor de deur, maar zomerse taferelen zijn voorlopig ver te zoeken. Het wordt een stuk frisser. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
nederlander opgepakt
Drama bij volle Spaanse pub: 'vaste gast' Cees (50) voor de deur doodgestoken na finale Feyenoord
Een Nederlander is woensdag overleden na een steekpartij voor de deur van een café in de Spaanse badplaats Torremolinos, vlakbij Malaga. Dat gebeurde na de verloren Conference League-finale van Feyenoord.