Ashis Brahma, arts infectieziekten bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland.
Volledig scherm
PREMIUM
Ashis Brahma, arts infectieziekten bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland. © Jeroen Jazet

Extreem weinig corona-infecties in Achterhoek (en dit is waarom)

Achterhoekers volgen de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen zó goed op, dat de infectiegraad in deze regio één van de laagste van Nederland is. Daardoor hoeven extreem weinig mensen naar het ziekenhuis met coronaklachten.

De Achterhoeker houdt zich van het begin af aan goed aan de maatregelen (blijf thuis, hou afstand en kom niet samen) en is daarmee een voorbeeld voor grote delen van Nederland. Dat zegt Ashis Brahma, arts infectieziekten bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland, waar de Achterhoek onder valt. ,,De Achterhoeker behoort tot een gezagsgetrouw volk dat de coronaregels zeer goed opvolgt en zo min mogelijk met elkaar in contact komt. Zo zorgen ze er écht zelf voor dat de infectiegraad zeer laag blijft.”

Elders zijn veel meer infecties, en niet alleen in absolute zin. De Achterhoek staat qua infectiegraad namelijk in de onderste regionen van ons land, met 1 ziekenhuisopname op ruim 16.000 mensen (zie graphic). Terwijl bijvoorbeeld de Liemers ruim de helft minder inwoners heeft, maar met 1 ziekenhuisopname op bijna 4.000 inwoners wel grofweg vier keer zo hoog zit.

Volgens Brahma is dus wel duidelijk dat de Achterhoek heel erg goed scoort in het beperken van het aantal besmettingen. ,,Alleen op de waddeneilanden zien we een vergelijkbare infectiescore.”

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  
  1. LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.