Flinke daling nieuwe
besmettingen, ook ziekenhuizen iets minder vol
Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 5457 coronabesmettingen geregistreerd. Dat is een flinke daling ten opzichte van gisteren, toen er 5935 positieve tests bijkwamen.
Delen per e-mail
Het getal van zaterdag is iets bijgesteld: in eerste instantie meldde het RIVM toen 5941 nieuwe gevallen, maar dat zijn er dus 6 minder. Dit aantal was al wat lager dan de dagen daarvoor. Toen waren de aantallen juist weer opgelopen, van 4681 dinsdag tot 6108 op vrijdag.
Uit de laatste cijfers blijkt dat in de regio Rotterdam-Rijnmond weer het hoogste aantal mensen een positieve testuitslag kreeg: 646. Midden- en West-Brabant volgt met 426 geconstateerde besmettingen. Utrecht telde er 406, Haaglanden 332 en Twente 318.
De laatste zeven dagen, inclusief vandaag, registreerde het RIVM in totaal 63.021 positieve testresultaten. Ten opzichte van de week ervoor is dat een daling van 8 procent.
De tekst loopt verder door onder de graphic.
Ook daling in ziekenhuis
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is ook gedaald, naar 2095, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren waren het er nog 2125. Buiten de intensive care nam het aantal patiënten af met 21 naar 1509. Op de ic liggen nu 586 coronapatiënten, 9 minder dan een dag eerder. De totale ic-bezetting bedraagt 1024.
Het LCPS meldt nu zes dagen op rij een afname van het aantal coronapatiënten. Zaterdag kwamen nog 56 ziekenhuisbedden vrij. Er werden het voorbije etmaal 172 patiënten met corona in de ziekenhuizen opgenomen, waarvan 22 op de ic's. Dat het totale aantal gedaald is, komt doordat er meer patiënten zijn ontslagen, of overleden.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg de afgelopen 24 uur met 45. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in deze periode zijn overleden. De informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Zaterdag registreerde het RIVM 86 overlijdens.
Catshuisoverleg
Een groot deel van het kabinet overlegt vanmiddag opnieuw in het Catshuis over de coronacrisis. Volgens ingewijden wordt er nu gepraat over de situatie na half december en of de ‘gedeeltelijke lockdown’, die sinds 13 oktober van kracht is, al dan niet moet worden aangescherpt.
Het is een informeel overleg, dinsdag worden pas formele besluiten genomen. Naar verwachting geven premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond weer een persconferentie, waarin ze mogelijk nieuwe regels aankondigen. Waarschijnlijk gaat het dan niet om ingrijpende maatregelen, verwachten bronnen.
Hoe ontwikkelt het coronavirus zich bij jou in de buurt? Gebruik de zoekbalk in de kaart om jouw locatie op te zoeken. De applicatie werkt het beste op desktop, op mobiel kan het laden enige tijd duren. Surf naar ad.nl/coronalocatie voor uitleg over deze interactieve kaart.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Lezersreacties Groot gemis aan lichamelijk contact: ‘Ik ben al vanaf maart niet meer aangeraakt’
Frank Poorthuis deed deze week in zijn rubriek Frank in quarantaine een derde oproep: wat zou u helpen en wat is realiseerbaar tegen eenzaamheid? De reacties stroomden weer binnen. Wat blijkt? We missen een knuffel en een kus van onze dierbaren het allermeest. Een kleine selectie uit alle inzendingen. -
PREMIUM
Avondklok uurtje later? Straatverbod nog geen gelopen race in Kamer
De Britse variant dwingt het kabinet tot improvisatie rond de invoering van de avondklok. Genoeg steun in de Kamer is niet gegarandeerd, maar te laat ingrijpen wil ook niemand na de ‘corona-overval’ in maart. -
PREMIUM
Britse variant dringt nu ook verpleeghuizen binnen: ‘Er was geen houden aan’
De Britse variant van het coronavirus dringt nu ook verpleeghuizen binnen. Die maken zich grote zorgen. Een verpleeghuis in Blijham ziet zich gedwongen tot gevoelige maatregelen die niemand wil: een noodrooster en een bezoekverbod. -
Gemeenten pakken tekort woonwagenstandplaatsen nauwelijks aan
Het tekort aan woonwagenstandplaatsen dat ruim twintig jaar geleden bij 46 Nederlandse gemeenten werd vastgesteld, is sindsdien nauwelijks ingelopen. Meer dan de helft van deze gemeenten weet bovendien niet dat er in 1998 een tekort is vastgesteld, ontdekte het datajournalistieke platform Pointer. Slechts acht gemeenten hebben het aantal standplaatsen sindsdien vergroot. -
Duitse regering verpakt coronawaarschuwing voor jongeren in filmpjes over ‘oorlogstijd’
De Duitse regering heeft twee opmerkelijke filmpjes verspreid waarin de strijd tegen het coronavirus, meer bepaald de tweede golf, wordt voorgesteld als een oorlog. De video's richten zich vooral tot jongeren en lijken ingegeven te zijn door de aanhoudende illegale coronaparty's.
-
Özcan Akyol antwoordde op haatmail en kreeg hartverwarmende reactie terug: ‘Laiverd, bedankt!’
Columnist en tv-presentator Özcan Akyol besloot om eens te reageren op een mailtje van een vrouw die hem regelmatig hatelijke berichten stuurde. Hij kreeg een verrassende reactie terug. Vol zelfreflectie. ,,Ik heb te veel tijd.’’ -
PREMIUM
Johan zat onder de bar toen 'Ted de Turk' zes mensen doodschoot: ‘Gratie voor hem is een koopje’
De man die op 5 april 1983 zes mensen doodschoot in het Delftse café 't Koetsiertje krijgt gratie. Zijn levenslange celstraf zit erop. Johan de Hoog is de zoon van de kroegbaas van destijds en overleefde de ongekende slachtpartij door onder de bar te duiken. ,,Een shock? Nee, we wisten dat dit kwam, maar hij heeft nu uiteindelijk zes jaar per dode gezeten, hij is er met een koopje af gekomen.” -
‘Kabinet draait KLM met maatregelen de nek om’
Met de nieuwste eisen over coronatesten voor inkomende vluchten tekent het kabinet mogelijk het doodvonnis voor KLM. Dat zegt vakbond De Unie. ,,Tussen neus en lippen heeft het kabinet vandaag misschien wel het ontslag aangekondigd van duizenden KLM’ers.”