Volledig scherm
Bewoners van verzorgingshuis Spathodea in Zeist houden hun hoofd en voeten koel tijdens de tropische hitte. © ANP

Gemeenten moeten zich beter voorbereiden op een hittegolf

Kwetsbare mensen in de wijk moeten betere hulp krijgen bij hitte. En er moeten er afspraken worden gemaakt met andere lokale partijen over wie wat doet bij perioden van hitte. Daarvoor pleit het Rode Kruis dat vandaag met een Hittegolfgids voor steden komt.

Volgens het Rode Kruis is na de hittegolf van juli 2006, toen 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand overleden, landelijk het nodige gebeurd. Zo is er een Nationaal Hitteplan gekomen, ‘waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden', zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. ,,Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is.”

Het gaat dan vooral om ouderen en chronisch zieken. Volgens Van Aalst is het van belang om te zorgen voor ‘koelplekken’ bij warmere gedeelten in de stad met weinig groen en veel bebouwing. Daarnaast adviseert hij om kwetsbare inwoners op tijd te waarschuwen voor de hitte en met telefonische checks dagelijks een vinger aan de pols te houden.

Ook is het belangrijk om in het onderwijs voorlichting te geven over de gevaren van hitte. Tevens kunnen stedenbouwkundigen in de ontwikkeling van de stad meer rekening houden met hitte, door bijvoorbeeld meer bomen of perken te plaatsen. ,,Er zijn al gemeenten die hier werk van maken, maar nog niet iedere gemeente doet dit”, aldus Van Aalst.