‘Geroofde’ miljoenendiamant is van wereldberoemde ontwerper: ‘Grootste steen van de hele beurs’
27 miljoen euroHet collier dat dinsdag vermoedelijk is gestolen op de kunstbeurs in Maastricht, is van de in Amerika geboren Joël Arthur Rosenthal, een van de grootste en meest gerespecteerde juwelenontwerpers ter wereld. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman zegt, op basis van ‘meerdere bronnen uit de scene‘, dat het collier met daarin een kanariegele diamant zou zijn buitgemaakt. ,,Het gaat hier om de grootste en meest waardevolle steen van de beurs.” De kunstbeurs wil het bericht bevestigen noch ontkennen.
Martijn Akkerman, bekend en geliefd om zijn optredens in het succesvolle tv-programma Tussen Kunst en Kitsch, spreekt van een uitzonderlijke roof. Joël Arthur Rosenthal (79) uit New York, die een winkel in Parijs heeft, wordt volgens Akkerman beschouwd als een van de grootste ontwerpers van de wereld. Zijn exclusieve juwelen en sieraden hebben een eigenzinnige stijl en gaan overal ter wereld voor vele miljoenen euro’s over de toonbank.
Indiase stijl
Het collier dat dinsdag door vier overvallers zou zijn gestolen, is slechts een aantal jaar oud, schat Akkerman. ,,Het gaat hier om een lang, zeldzaam collier van parels met smaragden waartussen een gele kussenvormige diamant hangt. Dit uiterst zeldzame stuk is volledig gemaakt in Indiase stijl en lijkt oorspronkelijk bedoeld voor Arabische vorsten en prinsen.”
De groene smaragden en parels zijn voor de overvallers belangrijk, maar volgens Akkerman is de diamant de grote buit. ,,Die grote, kanariegele steen is prachtig en véle miljoenen waard. Het is de vraag wat de overvallers daarmee van plan zijn. Alle stukken die deze juwelier laat zien zijn zorgvuldig gedocumenteerd. Als ze hem in oorspronkelijke staat zouden verkopen, lopen ze al snel tegen de lamp.”
Tekst gaat verder onder deze tweet
Defragmenteren
Akkerman vermoedt dat de overvallers hiervan op de hoogte zijn. Hij sluit niet dat ze de steen laten slijpen of laten defragmenteren, zodat hij niet meer de exacte afmeting van nu heeft. ,,Zo wordt hij weliswaar minder waard, maar kun je er alsnog heel veel geld voor krijgen.” De juwelenhistoricus zegt verbijsterd te zijn dat het de overvallers is gelukt om de diamant mee te nemen. ,,Hoe kom je in hemelsnaam met een moker en een vuurwapen een beveiligde kunstbeurs binnen? Dat is toch niet te geloven?”
Bekijk hier beelden van de overval (tekst gaat verder na de video):
Inmiddels dringt de vraag op hoe goed de kunstbeurs eigenlijk beveiligd is. Dat zullen ze zich bij Tefaf ook afvragen, maar algemeen directeur Bart Drenth wil niet ingaan op vragen over de veiligheidsmaatregelen. ,,Daar doen we nooit mededelingen over”, zegt hij. Hij zegt wel dat het contact met politie goed is verlopen. ,,Die was binnen enkele minuten ter plaatse.”
Wat opvalt, slechts een paar uur na de overval krioelt het binnen alweer van de bezoekers. Ze moeten hun tassen openen voor ze naar binnen mogen, waarna beveiligers rugzakken inspecteren zonder inhoud op te tillen. ,,Niet op de rug dragen, straks stoot je de kunst om,” zegt een beveiliger nog wel. Een andere beveiliger gaf toe dat het misschien aan moderne technologie ontbreekt op de kunstbeurs. ,,Hier ligt voor 4 miljard euro aan kunst. Maar wij hebben geen apparaat om tassen te scannen.’’
‘Fabergé van onze tijd‘
Het collier van Rosenthal, ook wel de ‘Fabergé van onze tijd genoemd’, zou een totale waarde hebben van 27 miljoen euro, zo zou de overvallen standhouder van retailer Symbolic & Chase ter plekke hebben gezegd. ,,Dat zou heel goed kunnen. Het gaat hier om een diamant van absolute topkwaliteit”, zegt Akkerman. De politie wil desgevraagd niet bevestigen dat er een collier is gestolen. ,,We weten dat er sieraden zijn buitgemaakt, maar over de exacte hoeveelheid en de waarde daarvan hebben wij geen informatie”, aldus een woordvoerder.
Een woordvoerder van de kunstbeurs wil ‘bevestigen noch ontkennen’ dat het collier is gestolen. De Britse luxeretailer Symbolic & Chase weigert commentaar te geven.
Verdachten nog voortvluchtig
De politie is nog steeds op zoek naar twee verdachten van de overval. Volgens een woordvoerster gaat de politie uit van vier verdachten, van wie er twee dinsdag vlak na de overval op de A2 in Maastricht zijn opgepakt. De 22- en 26-jarige Belgen zitten in verzekering op verdenking van betrokkenheid bij de overval. Twee anderen zijn volgens de woordvoerster nog spoorloos.
De politie doet inmiddels een oproep aan bezoekers met een dashcam om beelden beschikbaar te stellen. “De Tefaf is een beurs voor mensen met wat duurdere auto’s, die vaak een dashcam hebben. Mogelijk hebben de mensen zelf niets gemerkt van de overval, maar hebben zij de verdachten nietsvermoedend in beeld gehad. Ook vragen we mensen van een naburige woonwijk of zij beelden hebben van hun ringbelsysteem.”
In de auto van de Belgische mannen die dinsdag zijn gearresteerd na de roof in Maastricht zijn volgens 1Limburg geen juwelen of wapens gevonden. Het duo lijkt volgens de site bovendien niet bij de overval op de kunstbeurs te zijn geweest. 1Limburg baseert zich naar eigen zeggen op meerdere bronnen, onder wie advocaat Serge Weening van een van de verdachten. De woordvoerster van de politie wilde hier woensdag niet op ingaan. ,,Voor ons zijn de aangehouden mannen twee verdachten van de roof”, zei ze.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Familiedrama in Zoetermeer eist drie levens uit ‘liefdevol gezin’: ‘Ik hoorde gillen en ‘help’ roepen’
Als het daadwerkelijk de 72-jarige Zoetermeerder is geweest die zijn vrouw en zoon heeft omgebracht, dan moet het wel een daad uit liefde zijn geweest, zeggen bekenden. Zeker is in elk geval dat er in het gezin zorgen waren én dat de Zoetermeerder van zijn vrouw en kind hield. -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
advocaat reageert
Belgen spreken van misverstand na arrestatie kunstbeurs, ‘gele diamant à 27 miljoen spoorloos’
De twee Franstalige Belgen die dinsdag op de A2 zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de overval op de kunstbeurs in Maastricht, ontkennen iedere betrokkenheid. Er lijkt hier sprake van een misverstand, bevestigt hun advocaat Stijn van Merm. In de auto van de verdachten zijn volgens de raadsman geen juwelen of wapens gevonden. -
PREMIUMmet Video
Op kunstbeurs Tefaf renden mensen in paniek weg na de overval: ‘Gun, gun gun, werd er geroepen’
Op de Maastrichtse kunstbeurs Tefaf ligt voor miljarden aan kunst, maar bezoekers worden niet gefouilleerd en tassen niet gescand. ,,Ik had daar ook kunnen staan.’’ -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan?
-
PREMIUM
Het dragen van een Rolex werkt als een magneet voor criminelen
Opnieuw is een beroemdheid slachtoffer van een gewelddadige overval. Deze keer gaat het om Ajax-speler Dusan Tadic. De lijst BN-ers die te maken krijgen met dit extreme geweld groeit. ,,We zien dat de criminaliteit verhardt’’. -
Urgente oproep burgemeesters: ‘Beslissingen asielbeleid kunnen niet wachten tot na reces’
De Haagse politiek moet zo snel mogelijk beslissingen nemen over de voortgang van het asielbeleid in Nederland. Dat kan niet wachten totdat iedereen terug van reces is, aldus 25 burgemeesters verenigd in het zogeheten Veiligheidsberaad. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers.