'Gewoon wennen aan Allahu akbar uit de luidsprekers'

SGP-leider Kees van der Staaij vreest dat moskeeën vijf keer per dag zeven dagen per week willen oproepen tot gebed en wil daarom een verbod. Maar moskeebesturen stellen dat dit amper gebeurt.

Elke keer als het 'Allahu akbar' vanaf de minaret schalt, is dat 'islamisering van de publieke ruimte', vindt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. ,,Een kwalijke zaak." In het verkiezingsprogramma van zijn partij zal staan dat de gebedsoproepen aan banden moeten worden gelegd. Het AD zocht de feiten en cijfers achter de wens van de politicus.

Lees verder onder het twitterbericht

Van der Staaij: ,,Er is meer en meer irritatie over islamitische gebedsoproepen.''

Quote

Wij hebben geprobeerd cijfers te achterha­len, maar hebben nog lang niet alles kunnen inventari­se­ren

SGP-woordvoerder Menno de Bruyne

Waar baseert de streng christelijke leider zich op? ,,Wij hebben geprobeerd cijfers te achterhalen, maar hebben nog lang niet alles kunnen inventariseren'', erkent SGP-woordvoerder Menno de Bruyne. ,,In totaal kwamen wij op twaalf moskeeën.'' In 2013 benaderde de EO 141 moskeeën, twaalf van hen riepen via luidsprekers op tot gebed. Dat komt neer op zo'n 8 procent. In Nederland zijn tussen de 450 en 500 moskeeën.

Said Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland stelt dat het 'om een handjevol moskeeën gaat'. Hij kent er zeven: Marokkaans en Turks. Ayhan Tonca van de Islamitische Stichting Nederland, die 150 Turkse moskeeën in Nederland vertegenwoordigt, zegt ook geen aantallen te kunnen noemen, maar volgens hem doen veel moskeeën de oproep binnen. Moskeeën die het buiten doen, zijn vooral nieuwbouwmoskeeën: die hebben een minaret. Veel oude moskeeën zijn gevestigd in al bestaande panden, zonder zo'n toren.

Van der Staaij: ,,Kerkklokken zijn een Nederlands gebruik, een oproep vanaf een moskee is anders. Dat is een geloofsbelijdenis.'

Quote

Kerkklok­ken en Azan roepen beide op tot hetzelfde: het gebed. Het verschil zit hem vooral in de beleving

Janneke Stegeman, Theoloog van het Jaar

De islamitische oproep tot het gebed (de Azan) begint met 'Allahu akbar' (God is de grootste). De muezzin (de man die de oproep doet) zegt daarna onder meer: ,,Ik getuig dat er geen andere God is dan Allah.'' En: ,,Haast u naar het gebed.''

Janneke Stegeman, Theoloog van het Jaar: ,,Kerkklokken en Azan roepen beide op tot hetzelfde: het gebed. Het verschil zit hem vooral in de beleving: aan het ene zijn we gewend, aan het andere niet.''

Volledig scherm
Bezoekers van de Mevlana moskee in Rotterdam. © ANP

Van der Staaij: ,,Mogelijk is bij moskeeën de behoefte het veel vaker te doen, namelijk vijf keer per dag, zeven dagen per week."

Quote

We doen het nu ongeveer een jaar, een keer per week en we krijgen er geen klachten over

Ozden Bayrak, bestuurslid Turkse moskee in Middelburg

Volgens de woordvoerder van Van der Staaij 'ligt in zeker één gemeente het verzoek van de moskee om het vaker te gaan doen'. ,,Dat zijn er niet veel, maar je kunt er beter nu bij zijn en tijdig een discussie starten.'' Dát moskeeën (en kerken) tot het gebed mogen oproepen, is verankerd in de Grondwet.

Volgens Bouharrou en Tonca roepen de meeste moskeeën met een muezzin maar één keer in de week op tot het gebed: op vrijdagmiddag. Enkele moskeeën, zoals de Utrechtse Ulu-moskee, doen het elke dag. De gemeente kreeg er in een jaar tijd 100 klachten over. Voor zover bekend zijn er geen moskeeën die voor alle vijf de gebeden oproepen.

Gemeenten kunnen beperkingen opleggen wat betreft het volume dat uit de luidspreker schalt. In Enschede werd na veel gekissebis tussen gemeente, moskee en omwonenden besloten dat de moskee maximaal 55 decibel zal produceren: dat niveau wordt vergeleken met het geluid van een vaatwasser. Voor de Turkse moskee in Middelburg is 70 decibel maximaal. ,,We doen het nu ongeveer een jaar, een keer per week en we krijgen er geen klachten over", zegt bestuurslid Ozden Bayrak.

Van der Staaij: ,,Nederlanders associëren de uitspraak 'Allahu akbar' met terrorisme."

Quote

Het lijkt me een knieval voor de terroris­ten om deze koppeling te maken

Janneke Stegeman, Theoloog van het Jaar

Theologe Stegeman: ,,Allahu akbar is een normale term in de islamitische wereld, die wordt vaak gebruikt. Net als 'insallah'. Het lijkt me een knieval voor de terroristen om deze koppeling te maken."

Marianne Vorthoren, Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond SPIOR: ,,Het is een oproep die al meer dan 1.400 jaar zo wordt gedaan! Het is toch heel raar dat vredelievende moslims het niet meer zouden mogen zeggen, omdat een aantal extremisten daar misbruik van maakt.''

  1. LIVE | Rookbommen gegooid bij intocht Sint in Den Bosch: 'Schaam je kapot!’
    PREMIUM

    LIVE | Rookbommen gegooid bij intocht Sint in Den Bosch: 'Schaam je kapot!’

    Demonstranten voor en tegen zwarte piet lieten vandaag luidkeels van zich horen tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Bosch en zorgden voor een grimmige sfeer. Pro-pietengroepen scandeerden ‘Schaam je kapot!’ naar het Kick Out Zwarte Piet-vak en er werden rookbommen gegooid. In de Brabantse hoofdstad zijn een paar honderd agenten op de been, onder wie leden van de Mobiele Eenheid. Er is één aanhouding verricht toen iemand een steen naar een politiebus gooide