Gezondheidsraad adviseert: bied zorg- en onderwijspersoneel griepvaccin aan
Bepaalde groepen werknemers zouden via hun werkgever vaccinatie tegen de griep aangeboden moeten krijgen. Daarbij gaat het om zorgmedewerkers, maar ook mensen die werken in bijvoorbeeld het onderwijs, het openbaar vervoer en de kinderopvang. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het kabinet.
Deze medewerkers lopen door hun werk meer risico om zelf griep te krijgen of om anderen te besmetten, schrijft de Gezondheidsraad. Voor de meeste mensen hoeft het hebben van griep niet zo'n probleem te zijn, maar bij mensen uit risicogroepen kan het wel ernstig verlopen. Deze doelgroepen krijgen via het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) al vaccinatie tegen griep aangeboden.
Maar volgens de Gezondheidsraad zijn er dus ook groepen werknemers die via hun werk griepvaccinatie aangeboden zouden moeten krijgen. Of ter bescherming van zichzelf, of juist ter bescherming van de mensen met wie ze in contact komen. Gezondheidszorgpersoneel kan bijvoorbeeld regelmatig contact hebben met mensen die gevaar lopen bij een griepbesmetting.
Ook werknemers die in een kleine ruimte vaak nauw contact hebben met anderen, zoals in het onderwijs, het openbaar vervoer en de kinderopvang, zouden volgens de raad in aanmerking moeten komen voor griepvaccinatie. ‘Dat is dan vooral ter bescherming van henzelf, maar bij bijvoorbeeld chauffeurs die kwetsbare personen vervoeren of kappers in verpleeghuizen ook ter bescherming van de mensen voor wie ze zorgen', schrijft de Gezondheidsraad.
Keuze aan werknemer
Een woordvoerder van de Gezondheidsraad legt uit dat het advies op verzoek van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken is geschreven. ,,Wij zeggen tegen de ministeries: stimuleer werkgevers om het griepvaccin aan te bieden. Uiteindelijk blijkt het natuurlijk de keuze van een medewerker zelf om de prik te nemen of niet.”
De griepprik verkleint volgens het RIVM de kans op het krijgen van het virus met zo'n 30 procent. Het verkleint ook de kans op ernstige klachten, zo is de kans op een ziekenhuisopname 40 procent lager. Mensen die het griepvaccin hebben gekregen, zijn gemiddeld ook minder besmettelijk voor hun omgeving, schrijft het RIVM.
Jaarlijks krijgt gemiddeld een op de vijftien volwassenen griep, met name in de winter. De aanwezigheid van het virus wisselt wel sterk per jaar. Soms gaat er nauwelijks griep rond, in andere jaren is er een heftige epidemie. Gemiddeld overlijden er jaarlijks ongeveer 4.700 mensen aan de gevolgen van griep.
Per jaar krijgen ongeveer zes miljoen mensen in Nederland de uitnodiging voor een prik. Het gaat hierbij om mensen van 60 jaar en ouder, en mensen die een verhoogd risico lopen vanwege medische aandoeningen. Ongeveer de helft neemt uiteindelijk het vaccin.
Lees verder onder de video
Vogelgriep
Er zijn ook mensen die bij hun werk blootgesteld kunnen worden aan het griepvirus zelf, zoals laboratoriummedewerkers die betrokken zijn bij vaccinproductie en medewerkers van laboratoria. De Gezondheidsraad adviseert ook deze groep griepvaccinatie aan te bieden, ter bescherming van henzelf.
Werknemers die blootgesteld kunnen worden aan vogelgriep, zouden tenslotte ook griepvaccinatie moeten krijgen, vindt de raad. Daarmee sluit het zich aan bij het advies van het Deskundigenberaad Zoönosen van het RIVM. Het griepvaccin niet tegen vogelgriep, maar kan wel de kans op het ontstaan van nieuwe virussen beperken.
Bekijk onze beste gezondheidsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
UPDATE
Van orale bevrediging tot discriminatie: het is aan de orde van de dag in vrouwengevangenis Nieuwersluis
Orale bevrediging, tongzoenen en relaties tussen bewakers en gedetineerden. In de vrouwengevangenis van Nieuwersluis is seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de orde van de dag. In een vernietigend rapport staan ontluisterende details over wangedrag binnen de gevangenismuren.Nieuwersluis -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Kwart meer mensen met geheugenproblemen naar huisarts na pandemie
Huisartsen zien de laatste tijd meer mensen met geheugen- en concentratieproblemen. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het aantal huisartsbezoeken hiervoor 24 procent hoger dan in dat van 2020. Dit is mogelijk een langetermijneffect van de coronapandemie, stellen gezondheidsinstanties als de GGD, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en gezondheidsinstituut Nivel.
-
PREMIUMvroegdementie
Ineens lukt het Astrid niet meer om ketting om te doen: ‘We helpen haar nu met alles’
Strijen -
-
-
PREMIUMColumn
Wie Twitter vroeger nog weleens gebruikte om een foto van een lief hondje te posten, is al lang weggejaagd
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Reddingsbrigade waarschuwt: pas op met zwemmen in koud water, ‘wacht nog half maandje’
Met warm weer in aantocht - donderdag begint de meteorologische zomer officieel - neemt ook het aantal mensen dat het water opzoekt toe. Was het Pinksterweekend ondanks de zon nog wat fris voor een duik, woensdag kan het landinwaarts richting de 25 graden gaan. Lekker zwemweer? Zo vroeg in het jaar is het water nog erg koud, waarschuwt de reddingsbrigade. ‘Doe het niet op dit moment, het is nog niet warm genoeg.’