Volledig scherm
Gerrit van Honthorst, De koppelaarster. © Centraal Museum Utrecht

Gouden pronkstukken belicht tijdens derde Museumweek

Maar liefst vierhonderd musea doen dit jaar mee aan de derde Nationale Museumweek, die morgen begint.  Er worden speciale activiteiten georganiseerd en veel musea geven flinke kortingen. Ook zet elk museum een pronkstuk uit hun collectie in de schijnwerpers.

De 'Gouden Pronkstukken' zijn onder meer het Meisje van Yde, dat als gouden hologram in het centrum van Assen te zien zal zijn. Het meisje, dat 2000 jaar na haar dood in het veen werd gevonden, bevindt zich in de collectie van het Drents Museum. Ook De Ploeger van Museum Helmond is tot Gouden Pronkstuk uitgeroepen. Het beeld van de Belg Constantin Meunier komt als 12 meter hoge replica in goudkleurig piepschuim in het centrum van Helmond.

De Museumweek duurt tot en met 9 april en staat ook in het teken van 'pop-upmusea' in scholen. Verder gaan enkele bekende Nederlanders stage lopen in een museum, wat wordt gefilmd en vervolgens wordt getoond op de site van de Museumweek. 

Man en Kunst

In het kader van de Museumweek vertelt de Vlaamse presentator Lucas de Man vanaf dinsdagavond vijf avonden het verhaal achter een bijzonder Nederlands kunstwerk in het tv-programma Man en Kunst van NPO2 .

  1. Arts over doden dementerende vrouw (74): Ze zei wel twintig keer per dag dat ze dood wilde

    Arts over doden dementeren­de vrouw (74): Ze zei wel twintig keer per dag dat ze dood wilde

    De rechtbank in Den Haag buigt zich vandaag over een opvallende zaak. Een inmiddels gepensioneerde arts staat terecht voor het doden van een 74-jarige dementerende vrouw die helemaal niet wist dat er euthanasie op haar werd toegepast. Op de dag dat ze stierf had ze nog plannen gemaakt om in de avond met familie uit eten te gaan. De arts liet vandaag in de rechtszaal weten dat ze in een ‘bijzonder merkwaardige situatie is terechtgekomen’.