Grapperhaus vraagt met spoed 800 opvangplekken voor vluchtelingen
Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus heeft burgemeesters gevraagd snel achthonderd opvangplekken voor vreemdelingen in te richten. In de komende weken moeten er nog eens 1500 bij komen. Dat deed hij omdat de nood hoog is in de asielketen, laat het ministerie weten.
Grapperhaus deed zijn oproep in het Veiligheidsberaad, waar de burgemeesters uit alle veiligheidsregio’s overleggen. Het probleem is volgens zijn ministerie dat veel van de opvanglocaties waar nu Afghaanse evacués zitten maar korte tijd beschikbaar zijn. Er is behoefte aan plekken waar ze langer kunnen blijven. Met name opvangplaatsen voor minderjarige vreemdelingen die zonder familie naar Nederland komen zijn nodig, zegt de minister.
Er zijn achthonderd extra plekken nodig ‘op korte termijn’, plus nog eens 1500 ‘die binnen enkele weken operationeel kunnen zijn’, aldus het ministerie. Die laatste categorie zou ‘voor een zo lang mogelijke periode’ beschikbaar moeten komen. Hoe op dat verzoek is gereageerd, wilde het ministerie niet zeggen. Er wordt ook nog altijd gezocht naar 11.000 opvangplekken voor mensen die nu in de opvang zitten, maar eigenlijk zouden moeten doorstromen naar een woning.
Meedenken
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, liet weten dat de burgemeesters de door Grapperhaus aangekaarte problematiek herkennen. ,,Wij denken dan ook graag mee en hebben hier vervolgens afspraken over gemaakt zodat er binnen twee à drie weken 1500 vluchtelingen verspreid opgevangen kunnen worden”, aldus Bruls. ,,Zo zorgen we er samen voor dat de vluchtelingen op een humane manier kunnen worden opgevangen.”
Eind augustus deden demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) ook al een oproep aan gemeenten en provincies om op zoek te gaan naar opvanglocaties. De asielketen kan het relatief grote aantal asielzoekers niet aan.
Dat komt deels doordat er meer mensen naar Nederland komen dan voorzien, deels door de situatie in Afghanistan en deels door de krapte op de huizenmarkt. Het is moeilijk om voor statushouders een woning te vinden, ook al hebben ze daar recht op. Ze blijven daardoor langer in de opvang dan nodig is.
Hoewel de veiligheidsregio’s formeel geen rol hebben in deze opvang, doet het kabinet een beroep op hen vanwege de oplossingsgerichtheid en kennis en ervaring van de gemeenten binnen de veiligheidsregio’s. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad: ,,De bestuurders uit het Veiligheidsberaad herkennen de noodzaak die de minister namens het kabinet aangeeft rondom de opvang van vluchtelingen.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
Kwart van geëvacueerde Afghanen krijgt verblijfsvergunning
Een kwart van de Afghaanse evacués weet inmiddels dat zij asiel krijgen in Nederland. De afgelopen weken kregen 560 Afghanen bericht over hun asielaanvraag. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Uitlevering Joran van der Sloot aan de VS is begonnen
Joran van der Sloot is in de nacht van vrijdag op zaterdag onder strenge beveiliging verplaatst naar een andere gevangenis in Peru. In deze gevangenis zal Van der Sloot naar verwachting tijdelijk blijven voordat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. -
PREMIUM1
Te duur en te vaak: boeren willen niet aan jaarlijkse controle in strijd tegen stalbranden
Boeren zien geen heil in de jaarlijkse brandveiligheidskeuring die vanaf volgend jaar verplicht wordt. Land- en tuinbouworganisatie LTO pleit in plaats daarvan voor een afgeslankte vijfjaarlijkse keuring. Dat is tegen het zere been van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. ,,Boeren willen niks doen tegen stalbranden.”
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
PREMIUMUtrechtse Pride
Wanneer Vincent als dragqueen de deur uitloopt, staat de hele buurt te applaudisseren
Helemaal vooraan zal ze staan. Dit jaar varen Tiffanie Deelight en haar mede-dragqueens tijdens de Utrechtse Pride voorop in de botenparade. Met een reden. Na een reeks incidenten maakt de Pride een statement: het moet maar eens afgelopen zijn met de haat richting dragqueens. ‘Wij zijn gewoon artiesten.’Utrecht -
Met video
Grote uitslaande brand in flatgebouw Amsterdam-Oost, knooppunt A2 en A10 afgesloten
In een appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost woedt een grote brand. De rookwolk was van een grote afstand te zien, maar neemt inmiddels af. Omdat er veel rook vrijkwam, werd het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.Amsterdam