Volledig scherm
© ANP

Griepvirus slaat toe: ziektegolf kondigt zich dit jaar laat aan

Het griepvirus lijkt toe te slaan. Voor het eerst dit seizoen hebben er zoveel mensen griep dat het er op lijkt dat er een griepgolf aan komt.

Gezondheidsinstituut Nivel maakt vandaag bekend dat het aantal geregistreerde griepgevallen de grens overschrijdt op basis waarvan bepaald wordt of er een griepgolf is. Wordt die grens volgende week nogmaals overschreden, dan is er officieel sprake van en moet rekening gehouden worden met een ziektegolf van tussen de 10 en 15 weken.

De griepgolf is dit jaar tegen de verwachting in 'laat’. Als indicatie voor het uitbreken van de griep in Nederland wordt vaak naar Australië gekeken, waar de griepgolf een half jaar eerder  is. Daar sloeg de griep relatief vroeg toe, terwijl een jaar geleden in Nederland de griep ook al voor kerst heel wat mensen ziek maakte.

Niet naar huisarts

,,We spreken van een griepgolf als twee weken achter elkaar de epidemische grens wordt overschreden’’, legt onderzoek Joke Korevaar van het Nivel uit. Die grens wordt bereikt als minimaal  58 op de 100.000 mensen zich bij de huisarts meldt met griep. Woensdag stond de teller op 79, wat betekent dat naar schatting momenteel zo’n 100.000 mensen griep hebben. De meesten gaan er namelijk niet mee naar de huisarts: maar een op de acht mensen doet dat wel, is de schatting. 

Volgens Korevaar is niet te voorspellen wat de cijfers van volgende week zullen zijn. Ook is niet bekend waarom de griepgolf relatief laat is. ,,Het heeft in elk geval niets met het weer te maken.’’ De enige reden dat de griep altijd in de winter toeslaat, is dat mensen volgens haar dan meer binnen zitten. ,,En dichter op elkaar, waardoor ze elkaar makkelijker besmetten.’’ Vaak zonder het te weten: ,,Voordat je jezelf ziek voelt, kun je anderen al besmetten. Zodra je ziek bent, neemt de kans op besmetting juist af.’’

Johan van Leeuwaarden (TU Eindhoven) legt uit waarom virussen zich zo snel verspreiden. Bekijk hier het college van de Universiteit van Nederland: