Groeiend ‘zusje’ van omikron nog geen reden tot zorg
Een subversie van omikron – genaamd BA.2 – wint in steeds meer landen terrein. Data uit Denemarken, waar BA.2 al voor de helft van de nieuwe besmettingen zorgt, wijzen niet op meer ziekenhuisopnamen.
BA.2 is geen nieuwe virusvariant, maar een soort zusje of broertje van omikron. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft omikron drie subversies: BA.1, BA.2 en BA.3. Eind vorig jaar bleek meer dan 99 procent van de onderzochte omikronbesmettingen van het type BA.1.
BA.2 wint wereldwijd echter steeds meer terrein. Dat blijkt bijvoorbeeld uit Deense cijfers, waar het Statens Serum Institute – de evenknie van het RIVM – donderdag bekendmaakte dat BA.2 tussen eind december en half januari toenam van 20 naar 45 procent van alle coronabesmettingen. Ook in Noorwegen, Engeland en India komt BA.2 steeds vaker voor.
BA.2 deelt een aantal genetische mutaties met BA.1, maar niet alle. Voortdurende genetische veranderingen zijn normaal bij coronavirussen.
Ook in Nederland
In Nederland is BA.2 eveneens gedetecteerd. RIVM-viroloog Chantal Reusken twittert dat het aandeel tussen eind december en begin januari is opgelopen van 0,06 naar 0,66 procent.
Actuelere cijfers uit Amsterdam tonen dat BA.2 tot dusver zo’n 2 tot 4 procent van de besmettingen uitmaakt, zegt viroloog en OMT-lid Menno de Jong (Amsterdam UMC). Een samenwerkingsverband tussen Amsterdam UMC, de Amsterdamse GGD en het bedrijf inBiome monitort momenteel tweewekelijks het aandeel BA.2 in keel- en neusswabs uit Amsterdamse teststraten.
,,BA.2 moet een evolutionair voordeel hebben om BA.1 te verdringen, zoals in een aantal landen te zien is,” aldus De Jong. ,,Maar wat dat voordeel precies is, weten we niet. Misschien is BA.2 nog beter in staat om de huidige immuniteit te omzeilen, misschien hecht het beter aan luchtwegcellen in de neus, waardoor het besmettelijker is. Onderzoek moet dat uitwijzen.”
Goede bescherming vaccins
Studies moeten ook duidelijk maken wat BA.2 betekent voor de effectiviteit van vaccins en het aantal ziekenhuispatiënten. Het Deense RIVM verwacht dat de vaccins na een infectie met BA.2 goed blijven beschermen tegen ernstige ziekte. Eerste studieresultaten wijzen volgens het Statens Serum Institute niet op een verschil in ziekenhuisopnamen tussen BA.1 en BA.2.
,,Ik verwacht niet dat de verschillen tussen BA.1 en BA.2 heel groot zijn,” aldus De Jong. ,,Garanties daarover zijn echter niet mogelijk.” De huidige groei van BA.2 in Nederland lijkt voor het OMT geen aanleiding om te wachten met verdere versoepelingen van de maatregelen.
,,Het hoeft geen slecht teken te zijn dat omikron nog steeds evolueert,” aldus De Jong. ,,Als het dit maar in de juiste richting blijft doen. Het is waarschijnlijk dat dit virus zich op de lange termijn verder ontwikkelt tot een corona-verkoudheidsvirus, waar we er al vier van kennen. Dat is echter geen zekerheid. En helaas heeft dit virus ons al vaker verrast, dus we moeten op onze hoede blijven.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Jan-Jaap deed 18 jaar geleden mee aan zeiltocht en is sindsdien vermist: ‘We hebben nog steeds hoop’
Evert en Corry Toxopeus hebben één zoon en die wordt al 18 jaar vermist. Geen dag gaat voorbij zonder gedachten aan hun jongen. ,,De eerste jaren was de vraag nooit uit onze gedachten: wat er zou zijn gebeurd met onze Jan-Jaap? We waren radeloos, we hebben met paragnosten gesproken. Dan werd de hoop weer aangewakkerd. Het niet weten wat er is gebeurd, is gekmakend.’’ -
PREMIUMcolumn
Managen terwijl er niks te managen valt en vergaderen om het vergaderen: eigenlijk is het om te janken
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
PREMIUMvan wieg tot graf
Net toen Jan (1991–2022) zijn geluk had gevonden, sloeg het noodlot genadeloos toe
In de rubriek Van Wieg tot Graf vertellen wij het verhaal achter een overlijdensbericht. Vandaag het levensverhaal van AD-journalist Jan van Dam (1991-2022), die vorige maand hoorde dat hij uitgezaaide maagkanker had. Slechts drie weken later overleed hij. ‘Ik wil gaan als een man, niet als een zielenpoot.’ -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs?
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
update
Belgische wielerclub geschokt door ‘opzettelijke’ aanrijding in Bavel: bestuurder laat twee gewonden achter
Twee wielrenners zijn zondagochtend gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op de Gilzeweg in Bavel. De automobilist is daarna doorgereden. ,,Als blijkt dat het opzettelijk was, is dat zeer ernstig”, reageert de Belgische wielrennersvereniging waar het tweetal bij zit. -
Na twee jaar bereikt corona afgelegen eilanden Stille Zuidzee: lockdowns op Kiribati en Samoa
Twee jaar lang wisten Kiribati en Samoa het coronavirus buiten de deur te houden. Nu gaan de bewoners van de afgelegen eilandstaatjes in de Stille Zuidzee voor het eerst in een lockdown. Met dank aan buitenlandse vluchten, die vol zaten met besmette passagiers.