Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC, praat de Tweede Kamer bij.
Volledig scherm
PREMIUM
Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC, praat de Tweede Kamer bij. © ANP

‘Hebben we straks genoeg bedden? Ik weet het niet’

Diederik Gommers staat aan het hoofd van ‘operatie corona’ op de Nederlandse intensive care-afdelingen. Er breken cruciale dagen aan, met een forse toestroom en een beperkt aantal plekken. ,,Een tekort is je eer te na, er komt altijd weer een plekje.”

Niet alleen journalisten vragen het aan hem, iedereen wil het eigenlijk wel weten: ,,Diederik, wat denk je? vragen mensen mij. Maar wat ik dènk is oninteressant”, zegt Gommers telefonisch, na weer een dag vol hectiek. De intensivist bij het Rotterdamse Erasmus MC is ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. En op die ic's wordt het spannend de komende dagen. 
Vandaag kwamen er nog eens 117 coronapatiënten bij op de afdelingen voor de meest intensieve zorg. Het is de grootste stijging sinds de uitbraak in Nederland. In totaal liggen daar nu 761 patiënten met het coronavirus, een deel van hen zal wekenlang aan de beademing moeten. ,,Het stijgt veel te hard.”

  1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

    Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

    De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.