Volledig scherm
Celina, Mariesa en Lisa (vlnr) van de François Vatelschool tonen hun creaties. © Frank Jansen

Heel Holland wil bakker worden

Een karig loon en helse werktijden, toch staan jongeren in de rij om bakker of kok te worden. Sinds het programma Heel Holland Bakt neemt het aantal studenten voor de opleidingen explosief toe. ,,Mooi hè, hier is mijn moeder vast ook blij mee.''

Volledig scherm
Siemon de Jong, alias bakker Abel. © vpro

Terwijl het totaal aantal mbo-studenten de afgelopen 5 jaar daalde met 9 procent, groeide het aantal inschrijvingen voor bakkersopleidingen op mbo-niveau juist met 25 procent tot ruim 2800. De koksopleidingen melden een toename van 7 procent tot bijna 8700.

,,De populariteit van bakken en koken speelt hierbij een rol,'' zegt Ruud Ververs onderzoeker bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). ,,Niet alleen door tv-programma's als Heel Holland Bakt, Jamie Oliver, Amazing Wedding Cakes of kookzender 24Kitchen, maar ook door bak- en taartsites, blogs en filmpjes op YouTube.''

Enkele jaren
Veel scholieren weten al heel vroeg dat zij later bakker willen worden, zoals de leerlingen van de François Vatelschool in Den Haag. Hier leren vmbo'ers al vanaf hun 12de de kneepjes van het vak. De school is zó populair dat nieuwe leerlingen sinds enkele jaren moeten loten voor een plekje. ,,Onder onze scholieren is vooral het tv-programma Taarten van Abel hot,'' zegt bakdocent Jeroen de Bruijn. ,,Die kinderlijke manier van uitleggen spreekt hen aan. Wij gebruiken de uitzendingen daarom ook als lesstof.''

In het praktijklokaal van de Haagse school rollen zijn leerlingen ondertussen roosjes van marsepein, die straks als 'finishing touch' op hun zelfgebakken taarten worden geplakt. Tweedejaars Tim (13) toont trots het resultaat van zijn urenlange inspanningen. Een hartvormige rode taart met gedetailleerde suikerwerkjes erop. ,,Mooi hè, hier zal mijn moeder vast ook blij mee zijn.''

Quote

Vooral het tv-programma Taarten van Abel is hot

Jeroen de Bruijn
Volledig scherm
Celina, Mariesa en Lisa (vlnr) van de François Vatelschool tonen hun creaties. © Frank Jansen

Eén droom
Want dat is ook een voordeel van de opleiding: tegen een kleine vergoeding mogen leerlingen hun taarten mee naar huis nemen. En zo komt Tim geregeld met een zoet frambozengebakje thuis. En hij staat ook nog bijna dagelijks thuis in de keuken. Gewoon, voor zijn plezier. ,,Ik had van jongs af aan maar één droom: een goede banketbakker worden. In dat vak kan ik al mijn creativiteit kwijt.''

Maar er zit ook een andere kant aan het beroep: het is hard werken, vaak opstaan vóór 5.00 uur 's ochtends en dat allemaal voor een bescheiden inkomen van tussen de 1000 tot 2300 euro bruto per maand. Door gelikte programma's als Amazing Wedding Cakes heeft niet iedereen een realistisch beeld van het (banket)bakkersvak.

Baan
Maar wie ervoor gaat, heeft wél goede kansen op een baan, weet onderzoeker Ververs. ,,Een leerling die nu begint aan de opleiding tot patissier heeft een goede kans dat hij na zijn 3-jarige studie meteen aan de slag kan. Dat geldt ook voor koks.'' Alleen voor de 'gewone' bakker, die croissants, koeken en krentenbollen bakt, ziet het er slecht uit. De kans op werk is gering.