Helft Nederlanders wil vooraan staan bij uitdelen coronavaccin
EnquêteOngeveer de helft van de Nederlanders weet nu al dat ze zich zullen laten inenten als de vaccins tegen corona beschikbaar zijn. 30 procent twijfelt nog. Opvallend is dat slechts een derde van de Nederlanders ervan uitgaat dat het vaccin ook meteen helemaal veilig is.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit een opiniepeiling die bureau Markteffect in opdracht van deze krant de afgelopen week heeft gehouden. Het bureau ondervroeg meer dan duizend mensen, die een representatieve doorsnee vormen van de Nederlandse bevolking.
De enquête werd gehouden in de periode dat medicijnfabrikanten het ene na het andere juichende bericht over hun coronavaccins de wereld in slingerden. Ook maakte het kabinet in die periode de volgorde van de vaccinatiecampagne bekend: ouderen en kwetsbaren eerst.
Uit de opiniepeiling blijkt dat 48 procent van de ondervraagden van plan is een vaccinatie te halen als het vaccin beschikbaar is. 20 procent wil juist geen prik. De rest van de ondervraagden weet het nog niet. Mogelijk komen dit jaar nog de eerste tienduizenden vaccinaties voor Nederland beschikbaar. Volgend jaar zal dan de grote bulk volgen. Wanneer er echt sprake kan zijn van massavaccinatie, is nog niet bekend.
Tekst gaat verder onder de grafieken...
Veilig of niet
Opvallend is dat maar 32 procent van de ondervraagden ervan uitgaat dat het vaccin zeker veilig is op het moment dat het wordt aangeboden. 9 procent denkt dat het vaccin dan zeker niet al veilig is.
Vooralsnog zijn tijdens de testfases van de drie farmaceuten, die al hebben medegedeeld dat hun vaccin effectief is - Pfizer, Moderna en AstraZeneca -, geen noemenswaardige bijwerkingen naar boven gekomen. Experts noemen het niet waarschijnlijk dat dat later alsnog gaat gebeuren. In het gros van de gevallen treden die namelijk op in de eerste maand na toediening, zeggen zij.
Wel kan het gebeuren dat mensen in incidentele gevallen ergens last van gaan krijgen, stelde kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning (UMC Utrecht) deze week op deze site. Dan nog is het de vraag of het betreffende vaccin meteen ongeschikt verklaard moet worden. ,,Het is altijd een risicoafweging. De bijwerkingen die we inmiddels van het coronavirus kennen, zijn ook niet mals.”
Driekwart van de Nederlanders vindt het terecht dat mensen met een essentieel beroep - zoals zorgpersoneel - met voorrang een vaccin krijgen. Het scenario waarin mensen die gevaccineerd zijn, meer vrijheden krijgen dan mensen die nog geen prik hebben gehad, kan op veel minder steun rekenen. Dat vindt maar 43 procent een goed idee.
Kijk hier onze speciale thema-uitzending waarin experts deze week vragen beantwoordden over coronavaccins. Tekst loopt door onder de video.
De steun voor het coronabeleid van het kabinet blijft groot, maar neemt wel af, blijkt uit de peiling. 64 procent zegt ‘vertrouwen te hebben in de aanpak van het kabinet en het RIVM’. Bij een peiling in augustus was dat 66 procent. Daarnaast heeft 47 procent er ‘veel tot zeer veel vertrouwen’ in dat Mark Rutte de juiste premier is om de coronacrisis te lijf te gaan. 30 procent heeft daar ‘een beetje’ vertrouwen in. Die cijfers zijn ongeveer gelijk aan die van augustus.
Voorkomen
Toch vindt ruim de helft van de ondervraagden ook dat de overheid de tweede golf had kunnen voorkomen als er strengere maatregelen waren genomen, en vindt 50 procent dat het kabinet en het RIVM te weinig doen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Ten slotte vindt 64 procent van de Nederlanders dat de overheidsmaatregelen hen niet te veel beperken in hun vrijheid. Dat percentage is wel duidelijk gedaald ten opzichte van de 71 procent in augustus, toen er veel minder beperkingen golden en de horeca open was.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Grote steden willen nieuw nationaal onderwijsplan: stel keuze middelbare schooltype langer uit
Op je 11de of 12de een keuze maken voor vmbo, havo of vwo is veel te vroeg. Laatbloeiers komen dan niet op de juiste plek terecht, zodat dit ongelijkheid in de hand werkt. Het selectiemoment voor de middelbare school moet daarom worden uitgesteld. -
PREMIUM
Afrikaanse activisten veroordeeld voor stelen beeld: ‘Wilden geesten onthoofde voorouders vrijlaten’
Vijf Afrikaanse actievoerders van 32 tot 45 jaar zijn vandaag veroordeeld tot 250 euro boete wegens de diefstal van een Afrikaans grafbeeld uit het Afrika Museum in Berg en Dal. De activisten strijden voor het bevrijden van Afrika van koloniale overheersing en de teruggave van geroofde kunst. Ze namen het beeld mee als politiek statement. -
PREMIUM
Stichting BVDD neemt project Wat nu? over: ‘Buddy’s als tijdelijk baasje in crisissituaties’
GEESTEREN (Gld)/HAAKSBERGEN - Blijdschap Voor De Dieren heeft per 1 januari het project Wat nu? van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn overgenomen. Wanneer iemand tijdelijk uitvalt als verzorger van een huisdier, staat een buddy klaar. -
PREMIUM
10 vragen over Farmareuzen leveren vaccins in ijltempo: ‘Zware bijwerkingen hadden we al moeten zien’
In ijltempo hebben drie farmaceuten een effectief vaccin tegen het coronavirus ontwikkeld. Het gaat zó snel, dat veel mensen zich afvragen of het wel verantwoord is. Is dat terecht? En wat zijn de gevolgen als mensen voorlopig afzien van een prik? -
In lockdown tot en met 9 februari: dit zijn de coronamaatregelen die gelden
Weer een coronapersconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), en weer een sombere boodschap. De lockdown wordt verlengd tot en met 9 februari, er bestaan grote zorgen om de rondwarende Britse variant van het coronavirus en het OMT is om een spoedadvies gevraagd over een avondklok. ‘Het we-zijn-er-bijna-gevoel kunnen we ons nog lang niet veroorloven’, aldus De Jonge. Dit zijn de coronamaatregelen die de komende periode gelden.
-
VIDEO Van Dissel somber: Zelfs met lockdown lijkt nieuwe mutant er nog niet onder te krijgen
De gevreesde coronavariant verspreidt zich in het Verenigd Koninkrijk zo snel dat zelfs een lockdown de R-waarde nog niet onder de één krijgt, vertelde RIVM-directeur Jaap van Dissel vanochtend in de Tweede Kamer. Extra maatregelen lijken ook hier nodig, de situatie is ‘zeer zorgelijk’. -
PREMIUM
Enorme drukte bij Veilig Thuis in coronatijd: kinderen met slippers op straat in vrieskou
Kinderen die aan hun lot worden overgelaten. Mensen met psychiatrische problemen die geen bezoek meer ontvangen. De Veilig Thuis-organisaties zien, met name in Gelderland en Flevoland, het aantal acute meldingen, waarbij mensen of gezinnen niet veilig zijn, tijdens de coronacrisis explosief toenemen. Ze roepen op: meld problemen sneller of vraag hulp aan je omgeving. -
Hamburgerbezorger gaat door het lint in Nijmegen en krijgt ontslag: ‘Dit gedrag is absurd’
Een hamburgerbezorger die in het centrum van Nijmegen door het lint is gegaan tegen een man, is per direct ontslagen door zijn werkgever Burgerme. Op beelden op Dumpert is te zien hoe de tierende bezorger de man hardhandig vastpakt, hem duwt en hard tegen hem schreeuwt.