Volledig scherm
Gemeenten sturen aan op een maximumsterkte. © ANP

Hengelo en andere gemeenten pleiten voor beperkte sterkte staatswiet

HENGELO - Gemeenten die staatswiet willen telen, sturen aan op een maximale sterkte voor die cannabis. Dat blijkt uit een rondgang van het AD. Ook de gemeente Hengelo zegt op voorhand dat de sterkte van de wiet beperkt moet worden. Critici zijn bezorgd: ze vrezen dat gebruikers zich dan alsnog tot het illegale circuit wenden.

Het kabinet komt naar verwachting deze lente met wetgeving dat een experiment met het gedoogd telen van wiet voor recreatief gebruik in zes tot tien gemeenten toestaat. Zeker twintig gemeenten hebben zich aangemeld. Utrecht, Breda, Terneuzen, Hengelo en Wageningen zeggen op voorhand dat de sterkte van wiet beperkt moet worden. De andere gemeenten wachten de exacte spelregels van het kabinet nog af.

De gemeenten die nu al op de rem trappen, willen niet dat er ook maar één gebruiker een psychose krijgt van de gemeentejoint. Nederwiet die nu in het illegale circuit wordt geteeld, kenmerkt zich namelijk door een zeer hoog THC-gehalte. Er zijn aanwijzingen dat deze sterke wiet bij gebruikers soms tot psychoses leiden.

Illegaal

Quote

Het is net alsof ze tegen brouwers zeggen: die hop mag je niet gebruiken

Floor van Bakkum, preventiemedewerker van verslavingscentrum Jellinek, noemt een sterkte tot 15 procent THC als waarschijnlijk maximum. ,,Alle hasj zit echter al hoger. Ga je dat dan verbieden? Wat moeten die gebruikers dan? In het illegale circuit blijven?’’

Dennis Lahey, directeur van de Belangenvereniging van Drugsgebruikers, deelt die kritiek. ,,Laten we voorop stellen dat ik blij ben dat gemeenten deze stap nemen. Maar ze worden niet gehinderd door enig gebrek aan kennis als ze dit roepen. Het is net alsof ze tegen brouwers zeggen: die hop mag je niet gebruiken. Laat de kwekers toch zelf uitmaken hoeveel procent thc ze in hun hasj of cannabis hebben.’’

Hengelo

Als dat niet gebeurt, dreigt het experiment volgens Lahey te mislukken. De cannabissector is volgens hem te vergelijken met andere branches. De gemeenten stellen echter dat de volksgezondheid voorop staat. Die is onlosmakelijk verbonden met de sterkte, vinden zij.

De gemeente Hengelo is één van de twintig gemeenten die zich heeft aangemeld voor het experiment. Het telen van staatswiet is al langer een wens van deze gemeente. Uiteindelijk zullen een aantal gemeenten kunnen deelnemen aan de proef. In het regeerakkoord staat dat 'zes tot tien' gemeenten mee kunnen doen aan het experiment met het 'gedoogd telen van wiet voor recreatief gebruik'. 

Lees hier meer.