Herstel-NL geeft strijd tegen lockdown niet op, ondanks turbulente start
Ondanks de storm aan kritiek die de plannen van Herstel-NL losmaakten en meerdere boegbeelden die opstapten, gaat het platform door met actievoeren. Vandaag trappen ze af met een nieuwe campagne om een einde te maken aan de avondklok en de lockdown.
Delen per e-mail
Volgens het platform moeten scholen, winkels, horeca en culturele voorzieningen nog steeds zo snel mogelijk weer open. Kwetsbaren werken thuis of gaan in de ziektewet, voor hen worden veilige zones en tijdslots ingericht. Buiten die ‘veilige zones’ is veel weer mogelijk.
Sinds de turbulente start is er niets veranderd aan de oorspronkelijke oproep van de groep artsen, economen en wetenschappers. Ook niet nadat medisch experts gehakt maakten van de plannen. Zij vroegen zich af of het werkelijk de bedoeling was om bejaarden in een reservaat te stoppen zodat anderen los kunnen gaan op festivals en lekker kunnen shoppen. Ouderen beschermen zich nu al, zo stelden zij. Ondanks dat heel Nederland nog maar één bezoeker mag ontvangen en ondanks de avondklok daalt het aantal besmettingen nog steeds maar moeilijk. Ze waarschuwen dat als je boel los gooit er totale overbezetting dreigt in de ziekenhuizen.
Complex
Herstel-NL heeft zich niet laten afschrikken door die kritiek. Ook hebben ze geen moment overwogen om te stoppen met hun campagne. Vanaf vandaag zijn nieuwe advertenties in kranten en spotjes op tv weer volop te zien. ,,Ons verhaal is complex. Mensen snappen het misschien niet in één keer en daarom leggen we het nu nogmaals uit”, zegt voorzitter Robin Fransman van Herstel-NL.
Volgens Fransman wil Herstel-NL helemaal niet bejaarden in reservaten stoppen en ook niet alles open gooien. ,,Ons voorstel is niet stop met nadenken, maar geef sectoren de ruimte om zelf na te denken het voor iedereen veilig te maken. Want dit is niet veilig voor studenten, voor mensen in de horeca, voor winkeliers en nog heel veel groepen in de samenleving. De levens van kwetsbaren zijn belangrijk, maar ook van de minder kwetsbaren. Het is echt niet onze bedoeling om alles maar open te gooien. We moeten een betere balans vinden.”
Dat Herstel-NL doorgaat op de ingeslagen weg is des te opvallender omdat er kort na de lancering ook een aantal boegbeelden uit het platform stapten. Het ging om Rabobank Amsterdam-voorzitter Barbara Baarsma, econoom Bas Jacobs en voormalig CPB-directeur Coen Teulings. Volgens het platform zou er politieke druk zijn uitgeoefend, maar de prominenten zelf namen daar afstand van.
Beschadigd
Het vertrek van enkele boegbeelden was niet leuk, en natuurlijk heeft het ons beschadigd, maar we hebben ook weer nieuwe aanwas gekregen.
Is de geloofwaardigheid van Herstel-NL niet onherstelbaar beschadigd nu deze prominenten zijn vertrokken? Fransman vindt van niet. ,,Dat vertrek was niet leuk, en natuurlijk heeft het ons beschadigd, maar we hebben ook weer nieuwe aanwas gekregen.” Volgens Fransman bestaat het platform nu uit zo’n 50 mensen. ,,Maar de les die we hebben geleerd is dat we niet meer de aandacht moeten vestigen op boegbeelden.”
Rest de vraag of deze nieuwe campagne nog wel zin heeft, nu minister Hugo de Jonge vorige week beloofde dat elke Nederlander voor 1 juli een coronaprik in zijn arm heeft. Daarmee zou de pandemie onder controle moeten zijn. Toch weerhoudt dat Herstel-NL niet om weer de barricades op te gaan. Fransman: ,,We zijn er bijna zegt de minister maar juli is het pas over vier maanden. Elke week dat dit langer duurt leidt het tot meer gezondheidsschade. Ons plan kan in paar weken gerealiseerd worden. Daar komt bij dat we niet weten of het daadwerkelijk gaat lukken met die vaccinaties. Misschien duiken er weer nieuwe varianten van het virus op. We moet blijven kijken naar oplossingen die houdbaar zijn ook op de lange termijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Onderzoek: Psychische nood onder internationale studenten momenteel torenhoog
Internationale studenten in ons land lijden vreselijk tijdens de coronacrisis, blijkt uit nieuw onderzoek. Het leeuwendeel ervaart stress, eenzaamheid en psychische problemen. Bijna een kwart van de studenten heeft nauwelijks tot geen gevoelens van blijdschap in dit collegejaar. -
PREMIUM
Deze stappen gaat de EU zetten om klimaatakkoord te halen
Klimaatneutraal in 2050, een vermindering van de CO2-uitstoot met ‘tenminste 55 procent’ in 2030. Europa heeft vandaag een flinke stap gezet door zichzelf die dubbele verbintenis na onderhandelingen tot diep in de nacht wettelijk op te leggen. -
Fregat Van Speijk uit de vaart wegens ernstig personeelstekort
Het marinefregat Zr.Ms. Van Speijk gaat vanaf de zomer uit de vaart. De oorzaak is een ernstig tekort aan personeel, meldt het ministerie van Defensie. De bemanning is hier gisteren over geïnformeerd. -
PREMIUMVIDEO
Douaniers krijgen nieuw uniform, ontworpen door Mart Visser: ‘Ze gaan er nét wat stoerder van lopen’
Ontwerper Mart Visser bedacht eigenhandig (en een beetje brutaal) dat het groene Douane-uniform best in een andere kleur kon. Vanaf morgen draagt de Nederlandse grensbewaking een nieuw blauw uniform mét gouden letters. -
Hygiëne schiet tekort
Toezichthouder VS legt productie Janssen-vaccin stil, gevolgen voor Nederland nog onbekend
Een Amerikaanse fabriek waar het mede door Leidse onderzoekers ontwikkelde Janssen-vaccin wordt geproduceerd, mag voorlopig geen nieuwe vaccins maken. Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA bepaald. In de fabriek zijn de nodige tekortkomingen aangetroffen, onder meer op het gebied van hygiëne. Volgens een expert kan herstel maanden duren.
-
Ruim 8500 nieuwe besmettingen, instroom in ziekenhuizen opnieuw hoog
Er zijn vandaag door het RIVM 8530 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het aantal besmettingen is daarmee ongeveer 20 procent hoger dan twee weken geleden. In de ziekenhuizen blijft de instroom hoog. -
Onderzoekers: Grootschalig testen van bevolking helpt om coronavirus in kaart te brengen
Grootschalig testen kan helpen om beter zicht te krijgen op de verspreiding van het coronavirus in lokale brandhaarden. De GGD gaat dit gebruiken als extra middel om corona en andere infectieziekten te bestrijden. -
PREMIUMVideo
Wat als je in één klap je broertje en neven verliest? Gamze (24): ‘Ik besef nu hoe waardevol tijd is’
Vier mensen in een auto. Alle vier dood. Een ongeluk op de A12 bij Den Haag maakte twee jaar geleden een einde aan hun jonge leven. Een verloofde, twee broers en hun neef. Zich verheugend op de trouwpartij die binnenkort zou plaatsvinden. Voor zus Gamze Igdir reden om haar leven in dienst van een ander te stellen.