Het Friese Littenseradiel: van veiligste gemeente naar heuse misdaadgolf
Littenseradiel gold in 2014 nog als de veiligste gemeente van Nederland. Nu is de Friese dorpengroep ruim veertig plaatsen gezakt. Wat is er aan de hand?
Klinkerstraten, bruggetjes, terpboerderijen en om de drie straten een kerkje. Wie de 29 dorpen van de Friese gemeente Littenseradiel bezoekt, wandelt steeds een nieuwe ansichtkaart binnen.
Dorpen hebben hier onuitspreekbare namen als Lytsewierrum, Wiuwert en Boazum. Misschien dat daarom de criminaliteitscijfers er al jaren zo laag zijn: knappe dief die dat in zijn tomtom ingeprogrammeerd krijgt.
Littenseradiel – totale inwonertal: 11.000 – gold jarenlang als een van de veiligste gemeenten van Nederland. Toch maakt het, net als andere Friese gemeenten zoals Opsterland, dit jaar een opvallende val op de ranglijst. Voornaamste boosdoeners zijn een stijging van het aantal inbraken en mishandelingen.
Fietsendiefstal
Volgens burgemeester Johanneke Liemburg geven de statistieken al snel een vertekend beeld. ,,Het absolute verschil in die cijfers is telkens zó klein. Een keer had iemand fietsen in een busje geladen. Toen was meteen de fietsendiefstal in de gemeente met 50 procent gestegen.”
Een ander voorbeeld: ,,In 2015 bleken we de gemeente te zijn met de meeste overlast door verwarde personen. Dat werd veroorzaakt door één vrouw met psychische problemen. Ze belde elke dag een nieuwe klacht door en die werden allemaal geregistreerd. Toen ze verhuisde, stonden we weer onderaan in die lijst.”
Het tekent hoe relatief de problemen zijn in dit gebied. In de elf jaar dat wijkagent Trinus Hoekstra er zijn rondes doet, heeft hij geen enkele moord meegemaakt. Natuurlijk gaan dronken mensen er op de vuist tijdens de dorpsfeesten, maar als de alcoholdampen optrekken, leggen ze het vaak snel weer bij. Voor de stijging van het aantal aangiftes van mishandeling heeft Hoekstra een simpele verklaring. ,,Café Noflik in Easterein organiseert weer vaker feesten. Daar komen tot duizend jongeren uit verschillende dorpen op af. Dat geeft soms wrijving. Sommigen melden dat bij de politie.”
Inbraken
Om in Easterein te blijven: een groot deel van de negentien inbraken vorig jaar vond daar plaats. Vorige winter werd in zes huizen ingebroken. Meestal ’s ochtends, als de bewoner net weg was. Zonder rommel te maken vertrok de inbreker met geld of sieraden. In het dorp menen ze te weten wie erachter zit. ,,Het is een kerel die hier vlakbij woont”, zegt een man die zijn gazon maait. ,,Hij zat een tijd zonder werk. Toen begonnen die inbraken. Hij ging steeds achterom, door een deur of een raam.”
Wijkagent Hoekstra kent de verdenkingen. ,,We hadden een aantal mensen op de korrel, maar bewijs ontbrak. Nu gebeurt het niet meer.”
Lees verder onder de kaart. Bekijk hier de vergrote versie.
Goed gesprek
Trinus Hoekstra vindt de relatieve rust in zijn werk prima. ,,De criminaliteit stroomt ons niet over de schoenen. Dat geeft tijd om zaken goed af te handelen. Ik ken niet alle 11.000 inwoners, maar wel wie ik moet kennen.”
Als er ergens problemen zijn, komt ook Johanneke Liemburg in eigen persoon langs. Een goed gesprek lost vaak de helft op, weet ze na zeventien jaar burgemeesterschap. Dit jaar neemt ze afscheid. Vanaf 1 januari 2018 wordt Littenseradiel opgeheven en gaan de dorpen op in drie grote gemeenten.
Liemburg heeft zelf gepleit voor die gemeentelijke herindeling, maar er kleven ook nadelen aan. ,,Het gemoedelijke wordt natuurlijk minder. De meeste zaken bespreken we tussendoor, op de trap of in de gang. Maar ook hier schrijdt de tijd voort. Laatst hebben we als gemeente een brief de deur uitgedaan over het dorpsfeest. Daar stond – volgens landelijke richtlijnen – iets in over het voorkomen van terroristische aanslagen. Daar hebben we achteraf hard om gelachen. Het is goed dat er landelijke regels zijn, maar je moet ze wel vertalen naar de lokale situatie. Ik hoop dat dat zo blijft.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
airco-advies
Prominente milieueconoom haalt uit naar Hitteplan RIVM: 'Dit is toch niet te geloven’
De gepromoveerde milieueconoom Jetske Bouma vindt het ‘onthutsend’ dat in het Nationaal Hitteplan wordt geadviseerd om bij deze huidige temperaturen de airco aan te zetten. In een bericht op LinkedIn schrijft de wetenschappelijk onderzoeker de frustratie van zich af. ,,Heel Europa is bezig om ervoor te zorgen dat mensen géén airconditioner kopen, maar in Nederland doen we vrolijk of er niets aan de hand is.” -
PREMIUMColumn
Vanuit een darkstore een paar zakken borrelnootjes en wat biertjes laten aanrukken? Doe even normaal
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week roept ze op tot betere omstandigheden voor bezorgers. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
Update
Vijf mensen gewond door aanvaring met brugpijler IJburg, boot gezonken
Een boot met zes opvarenden is vanmiddag tegen een pijler van de Enneüs Heermabrug naar de Amsterdamse wijk IJburg gebotst. Vijf opvarenden raakten gewond, een van hen moest naar het ziekenhuis. Het bootje is na de aanvaring gezonken. -
xavier durlinger
Bellende man meldt zich na moord op zoon (19) Limburgse schoenenmagnaat
In het onderzoek naar de dood van de 19-jarige Xavier Durlinger uit Sittard heeft zich woensdag een man gemeld, naar wie de politie op zoek was. Xavier werd op 12 mei als vermist opgegeven en op 19 mei dood gevonden op De Kollenberg in Sittard.
-
PREMIUM1
Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien, maar dat is nog niet genoeg
Nederland moet snel actie ondernemen om te voorkomen dat branden in bossen, op de heide en in de duinen onbeheersbaar worden. Dat stellen experts nu met het hete, droge weer de kans op natuurbranden fors toeneemt. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.