De 'tentman'
Volledig scherm
PREMIUM
De 'tentman' © privebeeld

Het mysterie van de ‘tentman’ dat een Noors dorpje al 10 jaar bezighoudt

komt hij uit Nederland?De Noren zijn in de ban van een man die in 2010 op een heuvel zijn tent opzette en spoorloos verdween. Een mysterie, dat mogelijk om een Nederlander draait. ,,Deze man is of zelf weggevlucht, of verongelukt, of ontvoerd of vermoord’’, zegt Lisbeth Edvardsen, politiebaas in Hønefoss. Tien jaar later houdt de zaak het stadje nog steeds bezig. 

Het is 3 mei 2010, en het Noorse stadje Hønefoss ontwaakt. De bewoners van de Vinterroveien, een asfaltweg die tegen een groene heuvel op omhoog zigzagt, draaien de rolluiken van hun bungalows open. Het is maandag en het belooft een rustige dag te worden. 

In Hønefoss heb je alles wat je nodig hebt, maar niets wat je elders niet kunt vinden. Het stadje met dertienduizend inwoners ligt 60 kilometer ten noordwesten van Oslo, en mist toeristische trekpleisters. Het uitzicht vanaf de heuvel is voor Noorse begrippen van een teleurstellend niveau. Een riviertje, een witte fabriek met een rokende schoorsteen en een boel houten huizen, dat is het wel.

  1. LIVE | Organisatoren Dam-protest roepen demonstranten op: ‘Blijf komende twee weken thuis’
    VIDEO

    LIVE | Organisato­ren Dam-pro­test roepen demonstran­ten op: ‘Blijf komende twee weken thuis’

    De organisatoren van het Black Lives Matter-protest op de Dam in Amsterdam roepen mensen die aanwezig waren bij de demonstratie op de komende twee weken zoveel mogelijk thuis te blijven. Verder liepen de protesten in Den Haag en Groningen vandaag rustig en hielden de meeste mensen voldoende afstand. Ook vandaag houden we je op de hoogte in ons liveblog over het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.