Volledig scherm
PREMIUM
IJsselmeerdijk, Edam (1970) © Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

Hoe Ed van der Elsken het leven vangt in foto’s

‘Ik bezing het leven.’ Dat antwoordde Ed van der Elsken (1925-1990) ooit op de vraag wat hij wil laten zien met zijn werk. Het Nederlands Fotomuseum toont deze zomer zijn gerestaureerde kleurenfoto’s in de expositie Lust for Life.

Volledig scherm
Albert Cuypmarkt, Amsterdam 1983 © Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken
Volledig scherm
Shinjuku (Tokyo), 1986 © Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken
Volledig scherm
Bourgogne, Frankrijk, 1980 © Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken

Hij bezong alles, zei Van der Elsken: liefde, moed en schoonheid maar ook woede, bloed, zweet en tranen. Ruim veertig jaar lang ving hij zijn ontmoetingen met mensen van over de hele wereld in foto’s en film. Hij slenterde door Parijs, Tokyo, Hongkong en Amsterdam en trok langere tijd rond in Afrika en Japan. Waar hij kwam, richtte hij zijn camera op karaktervolle, opvallende mensen.

In 1956 werd Van der Elsken in één klap internationaal bekend met zijn fotoboek Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés, dat nog altijd geldt als een van de belangrijkste boeken van de Nederlandse fotografie. Daarna zou hij er nog ruim twintig maken, waarvan ook Eye Love You uit 1977 heel bekend werd. Tijdens vele reizen maakt Ed van der Elsken reportages in kleur vooral voor het maandblad Avenue. Op de overzichtstentoonstelling Lust for Life zijn iconische werken te zien (zoals de foto met het vrijende stel in de tuin van Van der Elskens huis aan de IJsselmeerdijk in Edam, uit 1970) en nooit eerder getoonde foto’s.

Inmiddels is de fotograaf al weer bijna dertig jaar dood, maar zijn werk blijft onverminderd populair. Omdat het eigenzinnig is en extravert spreekt het jong en oud aan.

Dat Van der Elskens kleurenwerk te zien is, is overigens niet minder dan een klein wonder. Drie jaar geleden luidde het Nederlands Fotomuseum de noodklok: de schimmel op Van der Elskens kleurendia’s moest per direct worden verwijderd, anders gingen ze voorgoed verloren. Een succesvolle crowdfundingactie leidde ertoe dat het museum korte tijd later kon beginnen met het grootste restauratieproject uit de Nederlandse fotogeschiedenis - ruim 42.000 dia’s werden gered. Onlangs werd de laatste schoongemaakt.

De expositie Lust for Life in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is te zien van 25 mei tot en met 6 oktober.

 1. Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meegesleurd door water
  VIDEO

  Lichaam vermiste Limburger (66) gevonden in Spanje, 10 kilometer meege­sleurd door water

  Het lichaam van de Nederlander die sinds zondag in Spanje vermist was, is aangetroffen. Het gaat om een 66-jarige man uit Landgraaf, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Limburger verdween drie dagen geleden na een val in het door stortregens en overstromingen geteisterde binnenland bij de Costa Blanca. Door hevige regenval en overstromingen zijn zeker 3500 mensen in Spanje geëvacueerd.
 2. ‘Máxima straalt in japon met speels mini-decolleté van Nederlandse ontwerper Jan Taminiau’
  update

  ‘Máxima straalt in japon met speels mi­ni-decolleté van Nederland­se ontwerper Jan Taminiau’

  De pastelkleurige japon van de Italiaanse ontwerpster Luisa Beccaria die koningin Máxima (48) vorig jaar droeg tijdens Prinsjesdag, staat nog vers in het geheugen gegrift van de bij vlagen kritische modejournalist Josine Droogendijk, gespecialiseerd in de kledingkeuze van de Oranjes. ,,Die te ruim zittende, via internet bestelde, creatie was het tegenovergestelde van flatteus.” Vol lof is de fashionkenner over de combinatie die de echtgenote van Willem-Alexander vandaag aan heeft.