Hoge prioriteit voor appverbod: ‘We gaan meteen bekeuren’

Het appverbod op de fiets krijgt hoge prioriteit bij de politie. Het aantal bonnen zal fors zijn, belooft Egbert-Jan van Hasselt, Nederlands hoogste verkeerspolitieman. In tegenstelling tot andere nieuwe verboden, zal er de eerste weken geen coulance zijn. ,,We gaan meteen bekeuren!”

Sinds het kabinet afgelopen najaar tot het appverbod besloot, is Van Hasselt - officieel is hij landelijk projectleider infrastructuur bij de Nationale Politie - druk in touw met de voorbereiding. ,,Afleiding in het verkeer is een toenemende oorzaak van verkeersdoden en ongevallen”, vertelt hij in Driebergen, het zenuwcentrum van de Landelijke Eenheid, het vroegere KLPD. Het aantal verkeersdoden zit na decennia van daling weer in de lift. Liefst 678 mensen kwamen vorig jaar om op Nederlandse wegen, waarvan 228 op de fiets. 

Op dit moment zegt bijna de helft van de fietsers zijn smartphone weleens te gebruiken. In de categorie 18 tot 24 jaar is dat zelfs driekwart. Het appverbod komt daarom geen moment te laat, vindt Van Hasselt. ,,Het wordt nog steeds drukker op de weg, bovendien zorgen nieuwe vervoermiddelen als e-bikes en speed pedelecs dat de snelheidsverschillen tussen weggebruikers toenemen. Het is gevaarlijk en asociaal om je te laten afleiden door je telefoon en alleen met jezelf bezig te zijn in plaats van met het verkeer.”

 1. LIVE | GGD’s overspoeld met telefoontjes, honderd hotelgasten Tenerife mogen misschien naar huis

  LIVE | GGD’s overspoeld met telefoon­tjes, honderd hotelgas­ten Tenerife mogen misschien naar huis

  Een Duitser bij wie gisteren het Covid-19-virus werd vastgesteld en waarvan bleek dat hij in Limburg is geweest, was toen nog niet besmettelijk aldus het RIVM. In Duitsland wordt naarstig gezocht naar mensen die met hem en zijn vrouw in contact kwamen. Een militair van de Luftwaffe raakte mogelijk besmet. 23 Nederlanders die in quarantaine zitten in een hotel op het Spaanse vakantie-eiland Tenerife blijken niet besmet, maar zitten wel 14 dagen in quarantaine. We houden je op de hoogte in ons liveblog. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. LIVE | Vrouw wil van ex af: levend verbranden lukte niet, dus dan maar een huurmoordenaar regelen
  update

  LIVE | Vrouw wil van ex af: levend verbranden lukte niet, dus dan maar een huurmoorde­naar regelen

  Justitie eist drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk tegen de 49-jarige Petra R. uit Schiedam, omdat ze nota bene vanuit de gevangenis plannen had haar ex-man om te laten leggen door twee huurmoordenaars. De verdachte, maar ook haar ex-man achter haar, hoort het roerloos aan. Verslaggever Sander Sonnemans doet live verslag vanuit de rechtszaal. Zijn tweets zijn onderaan dit artikel te vinden.
 3. Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

  Coronavi­rus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

  Het nieuwe coronavirus grijpt snel om zich heen. In China zijn tot nu toe meer dan tweeduizend dodelijke slachtoffers gevallen, en ook in Europa heeft het Wuhan-virus al enkele levens geëist. Virologen verwachten dat het virus ook Nederland zal bereiken. Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je vermoedt dat je besmet bent geraakt?