Volledig scherm
Een rechtbanktekening van (vlnr) officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher, advocaat Robert Malewicz, Willem Holleeder en advocaat Sander Janssen. © ANP

Holleeder-kroongetuige Fred R. verhoord via tussenpersoon

Fred R., de tweede kroongetuige uit liquidatieproces Passage die wordt gehoord in de strafzaak van Willem Holleeder, geeft vandaag en de komende week tijdens zijn ondervraging antwoord via een tussenpersoon. Dit heeft de rechtbank besloten.

Quote

De veiligheid van de getuige staat voorop en dat hij gevaar loopt is evident

De beslissing volgde op een verzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Dat stelde dat het gevaar te groot is dat aan de hand van zijn woordgebruik te herleiden is waar R. verblijft. R. kreeg een nieuwe identiteit nadat hij uit de school was geklapt.

,,De veiligheid van de getuige staat voorop en dat hij gevaar loopt is evident", stelde voorzitter van de rechtbank Frank Wieland vanochtend. ,,Onze ervaring in dit proces is dat dergelijke maatregelen enkel worden voorgesteld als die ook nodig zijn. De rechtbank is ongelukkig met de beslissing die we moeten nemen, maar het gebruikmaken van een intermediair is wenselijk."

Volledig scherm
De speciaal beveiligde rechtbank De Bunker waar de strafzaak tegen Willem Holleeder wordt voortgezet. © ANP

Ongelukkig

R. meldde zich als kroongetuige nadat hij in het Passageproces dertig jaar cel had gekregen voor het regelen van de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006. Met zijn verklaringen lapte hij in het hoger beroep van Passage Dino Soerel erbij en zag hij zijn eigen straf gehalveerd worden. Hij verklaarde ook belastend over Holleeder.

De ondervraging via een tussenpersoon is zeer tegen de zin van Holleeders raadsman Sander Janssen, die zich er fel tegen verzette. Ook de rechtbank gaf aan ,,ongelukkig" te zijn met de beslissing. ,,Maar de veiligheid staat voorop. Daar kunnen we niet omheen."

 1. Nederlandse journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’
  Video

  Nederland­se journalist zette Fox-show expres op stelten: ‘Leek wel een verwaande kwast’

  Journalist en historicus Rutger Bregman, die vorige week werd uitgescholden door Fox News-presentator Tucker Carlson, heeft diens tv-programma opzettelijk ontregeld. Dat vond hij nodig om zijn punt te maken, hoewel hij naar eigen zeggen wel overkwam als een ‘verwaande kwast’. ,,[Want] je entert iemands talkshow en je hebt met voorbedachten rade een plan om de boel op stelten te zetten.’’
 2. Patricia Paay betwist dat ze geld heeft geleend: Ik ben dupe van een familieruzie
  Update

  Patricia Paay betwist dat ze geld heeft geleend: Ik ben dupe van een familieru­zie

  Patricia Paay knokte vandaag in de rechtbank in Breda om de schadeclaims te mogen houden die ze heeft ‘gewonnen’ in haar rechtszaken tegen GeenStijl en Johan Vlemmix. Het administratiekantoor Osuro uit Leiderdorp zegt nog zo'n 93.000 euro van haar te krijgen, onder meer voor alle juridische kosten die Paay heeft moeten maken. De zaak eindigde vandaag onbeslist. Beide partijen gaan opnieuw om tafel om eruit te komen.