De brief in kwestie
Volledig scherm
De brief in kwestie © Twitter

‘Hoofddoekverbod tijdens diploma-uitreiking berust op misverstand’

Een brief over een ‘hoofddoekverbod’ tijdens de diploma-uitreiking  van de christelijke Melanchthon Mavo Schiebroek in Rotterdam heeft vandaag voor verontwaardiging gezorgd op social media. Leerlingen en ouders kregen in de brief expliciet de boodschap dat het voor leerlingen niet is toegestaan om tijdens deze avond ‘een hoofddoek of ander hoofddeksel te dragen. Sommigen kondigen aan niet te komen.

Maar volgens algemeen directeur Nico van den Eijkel, die zelf ook verrast was door de bewuste passage, berust de zin over hoofddoekjes op een misverstand. Hij wijst erop dat sommige scholen van Melanchthon, zoals die in Schiebroek in hun huisreglement hebben staan dat het dragen van hoofddoekjes in het schoolgebouw niet is toegestaan. Dit zou passen binnen de wet- en regelgeving. Op die vestiging zijn dus geen leerlingen die op school een hoofddoek dragen.

Op sommige andere vestigingen van Melanchthon, gelden andere huisregels en dragen veel meisjes een hoofddoek.

Maar tijdens de diploma-uitreiking, die in een kerk plaatsvindt, geldt het verbod niet benadrukt Van den Eijkel. ,,Iedereen is welkom. Wij zijn een school van verbinding, niet van uitsluiting.’’

DENK

De Kamerfractie van DENK vindt de brief van de school ‘bizar’ en ‘pijnlijk’. ,,Wat een mooie en bijzondere dag moet worden, wordt zo voor een aantal jongeren verpest! Wij roepen de directie op om er voor te zorgen dat deze dag voor iedereen een mooie en bijzondere dag wordt’’, schrijft de partij op haar Facebookpagina. 

Op internet wordt ondertussen fel gereagerd op het ‘hoofddoekverbod’ van Melanchthon Mavo Schiebroek. Tegenstanders spreken schande van de brief, terwijl anderen wijzen op het feit dat het altijd al verboden is geweest op deze school om een hoofddoek te dragen. 

  1. LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeghuizen

    LIVE | Vanaf 15 juni meer bezoek toegestaan in verpleeg­hui­zen

    Nederlanders kunnen vanaf 15 juni weer op vakantie in veel landen binnen Europa. Wel zegt premier Mark Rutte dat mensen de lokale regels in acht moeten blijven nemen: ,,Ga wijs op reis.” Ook is bekendgemaakt dat verpleeghuisbewoners al vanaf 15 juni meerdere bezoekers mogen ontvangen, een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.